Her går skredet over eneste innfartsvei til bygda

Skarmunken i Ullsfjord har vært uten veiforbindelse i tre dager på grunn av skredfare. Torsdag gikk skredet over veien, men det ligger an til åpning i ettermiddag.

SKRED: Jim Arne Hansen fanget dette skredet hjemme fra huset sitt ved Reierviklandet i Troms. Skredet går over veien som fører til nabogrenda Skarmunken.   Foto: Jim-Arne Hansen

nyheter

– Noen påsketurister dro fordi de ikke turte å være her da snøen kom og skredfaren økte, sier Torgeir Olsen i bygda Skarmunken i Ullsfjord. De 15–20 personene som for tiden er i grenda, har ikke hatt veiforbindelse de siste tre dagene etter at skredfare sørget for at eneste vei inn dit, fylkesvei 52, måtte stenges.

Torsdag formiddag gikk det skred over fylkesveien mellom Reiervik og Musnes.

Stengte veier er imidlertid ikke noe nytt for dem som bor i Skarmunken.

– Det er jo ikke uvanlig for oss, det skjer hver vinter, sier Olsen til VG.

Han forteller at veiprosjektet Ullsfjordforbindelsen, som skal bli en fergefri forbindelse fra over Ullsfjorden til Lyngen, vil redusere problemene med skredstengte veier.

Åpnes 15.00

Ifølge brøytebilsjåfør Arnold Hauan er veien inn til Skarmunken rundt klokka 13.00 i ferd med å bli ryddet for snø. Veien har vært stengt siden onsdag klokka 22.00.

- Jeg var selv og ryddet snø på snuplassen her da det kom en mørk sky ned fjellsiden. Snøfokket ble blåst langt ut i fjorden, sier Hauan.

Skredet torsdag gikk på et sted som er svært skredutsatt.

- Skredfare er det ennå, men om det ikke har skjedd noe nå på et døgn, tror jeg ikke det er overhengende fare nå. Strekninge det er snakk om er nesten en kilometer med skredfare. Vi håper å ha den åpnet til klokka 15.00, sier Hauan.

Klarte ikke løse ut skred

Ifølge Hauan forsøkte veivesenet å løse ut skred ved hjelp av helikopter og Daisybell.

- De forsøkte i går med helikopter i går ettermiddag, men de måtte bare avbryte på grunn av været, sier Hauan, som nå håper det begynner å våres.

- Det er et håp om at skredfaren begynner å nærme seg slutten. Denne tiden av året er verst. Rundt jul og påsketider. Det har vært hektisk. Jeg har fått flere telefoner med spørsmål om når veien åpner. Det er nesten som jeg skulle hatt med en ekstra lader for å ha strøm på telefonen, sier Hauan.

Åtte strekninger stengt i Troms

Veien til Skarmunken er en av åtte veistrekninger i fylket som er stengt langfredag. Veien til Oldervik, der 23 personer ble evakuert frivillig natt til torsdag, er fortsatt stengt.

Bygda har ikke hatt strøm siden det gikk et større skred der onsdag kveld. Ingen av de evakuerte har returnert.

Mer snø

Det er ventet bygevær i nord fredag og lørdag.

– Vi har nå en situasjon der det dannes byger ute i havet utenfor Troms og Finnmark. Disse bygene kan være ganske kraftige. Lavtrykkene som forårsaker dette, er samtidig uforutsigbare, og værsituasjonen kan dermed endre seg fort, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.