Rømmer fra «heksejakt» til frie Kilpis:

– Føler meg som kriminell i Norge bare jeg kjøper snøscooter

Familien fra Skjervøy kan ikke få skrytt nok av finnene som de mener «har skjønt det».

FØLER SEG JAKTET PÅ: – Så lenge man kan kjøpe scooter i Norge så burde man kunne få kjøre flere steder enn de få løypene som er, sier Jan Erik Dalheim (til høyre). Han har dratt til Kilpis med venner og familie for å unngå det han kaller heksejakt. 

nyheter

– Her blir man ikke jaktet på med helikopter bare fordi man er ute og kjører snøscooter. Og det skulle bare mangle, vi er jo bare ute og koser oss, sier Jan Erik Dalheim.

Gjengen rundt han nikker anerkjennende der de står på parkeringsplassen utenfor matbutikken. To stasjonsvogner er fullastet med barn, bager og handleposer fra Kilipshalli, og på hengerne står snøscooterne stroppet fast. Gjengen fra Skjervøy har tilbrakt fem dager på en timannshytte på Kilpisjärvi, og påskeferien 2018 på høyfjellet i Lappland er vei veis ende.

– Det har vært helt fantastiske dager. Ungene har storkost seg, og kjørt masse scooter. Og det er jo mye bedre at de er ute i frisk luft enn at de sitter inne og spiller, sier Torkjell Henriksen.

– Også er det gøy å kjøre scooter. For det går så fort, sier Jonas Henriksen (11), som har sittet på med de voksne under påskeferien.

FORNØYD GJENG: Samuel Seebergsen (11) (fra venstre), Torkjell Henriksen, Jonas Henriksen (11), Erik Dalheim (15), Kristoffer Henriksen (17), Sindre Nilsen (15) (delvis skjult), Markus Henriksen (14) og Jan Erik Dalheim er fornøyde med påsken på Kilpis. 

– Ville vesten

Torkjell og Jan Erik forteller at det er andre året de tar med barna til Kilpis. Og det er en enkel grunn til at de kommer tilbake: Her har de kjøre snøscooter.

– Dette er det nærmeste vi kommer et scooterliv. Det er ingen steder hvor vi får lov til å kjøre snøscooter hjemme, og nærmeste løype er over en times kjøretur unna. Da blir det uansett kun dagsturer. På Kilpis kan du parkere scooteren rett utenfor hytteveggen, og det er milevis med løyper over hele stedet, sier Torkjell.

– Norge burde lære av Finland. Se på Skibotn for eksempel, der er det store områder som egner seg godt. Men istedenfor blir de som kjører snøscooter utsatt for en heksejakt, som om det er helt ville vesten, sier Jan Erik ivrig, før han fortsetter:

– Så lenge man kan kjøpe scooter i Norge så burde man kunne få kjøre flere steder enn de få løypene som er. Jeg føler meg som kriminell i Norge bare jeg kjøper snøscooter.

VIL KJØRE I NORGE: Gjengen fra Skjervøy sier at de gjerne skulle kjørt mer snøscooter i Norge, og mener at norske politikere burde lære av finnene der det er mer tilrettelagt for scooterkjøring. 

140.000 kroner

Og mens fedrene snakker om hvordan finnene «har skjønt det», klatrer barna på scooterne på tilhengerne deres.

– Du må kun ta bilde av denne her. Det er den beste. Og dyreste, sier Torkjell og peker på den blå scooteren da fotografen retter linsa mot de andre scooterne.

Det er visstnok den beste av de tre scooterne de har med seg, og iTromsø får opplyst at nypris ligger på rundt 140.000 kroner.

LES OGSÅ: Høysesong for tollerne: – Folk forsøker å smugle på de mest utrolige måter

– Dere er ikke bekymra når de kjører da?

– Nei, de er flinke og vet hvor de skal kjøre. Dessuten er det flest ungdommer som kjører her oppe. Det suser i motorer på området hele tida, men det går helt smertefritt for alt er så tilrettelagt, sier Torkjell.

SCOOTERE OVERALT: Ved siden av butikken, langs E8, over vann og inn i skogen. Overalt på Kilpis durer det i scooter-motorer. 

I løpet av de minuttene iTromsø står på parkeringsplassen kjører det x antall snøscootere forbi. Her er scooterløype like normalt som fortau, men det er kanskje ikke så rart, det er langt flere scootere enn fotgjengere langs E8 ved evig populære Kilpisjärvi.