Denne restauranten gjenoppstår etter millionoverskudd

Vertshuset Skarven går som en kule, og nå får husets tradisjonsrike fiskerestaurant en kraftig ansiktsløftning.

STRIPPET RESTAURANT: Eierne av Vertshuset Skarven AS, Jan Klev (til venstre) og Gunnar Andersen, jobber døgnet rundt i totalrenoveringen av Arctandria. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

– Det er ikke gjort noe større renoveringsarbeid på Arctandria siden restauranten ble etablert i 1986, så vi har lenge ønsket oss en totalrenovering, sier Jan Klev – som sammen med Gunnar Andersen eier og driver de fem konseptene i Vertshuset Skarven AS.

Klev viser iTromsø rundt i den totalt strippede restauranten, som skal åpnes på nytt om bare  en drøy uke.

Tuller ikke med matkonseptet

Flisgulvet skal erstattes med tregulv for å dempe akustikken i lokalet. Et stort, sørøstvendt vindu er blant de andre betydelige forbedringene.

– Nå vil alle gjestene i lokalet ha utsikt over sundet og Fløyfjellet. Vi skal også få inn et stort displayskap, der vi får eksponert råvarer og ferdige produkter på en god måte, sier Klev.

Restaurantens matkonsept vil være uendret når Arctandria nyåpner 12. april, etter drøye to uker med oppussing døgnet rundt. Å være tro mot konseptene, og selve forretningsideen, er noe av nøkkelen til Vertshuset Skarven sin suksess, mener Klev.

– Arctandria vil forbli en ren sjømatrestaurant med fokus på både fersk og moden fisk.

Millioner i positivt resultat

Restauranteieren innrømmer at det er kostbart både å pusse opp, og å holde restauranten stengt. Aksjeselskapet kan riktig nok vise til meget god lønnsomhet. 2016-regnskapet viser et driftsresultat på 3,3 millioner kroner og et årsresultat på 4,5.

– Hva er hemmeligheten bak selskapets overskudd?

– Jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan man leverer gode resultater. Vi er heldige som har dyktig og stabil arbeidskraft her på huset. Stammen av disse har vært ansatte her over mange år, så litt av hemmeligheten kan være kontinuitet blant fagpersonalet – i tillegg til å holde på matkonseptene.

Klev og Andersen driver fem spise- og drikkekonsepter i samme hus: Skarven Kro, Skarven Bar, Biffhuset, Arctandria og Skarvens Kulinariske Teater. Å ha flere bein å stå på skaper større økonomisk stabilitet, tror Klev.

– Å ha fem forskjellige spise- og drikkekonsepter som utfyller hverandre skaper positive synergier. Gjestene våre er en fin miks av fastboende og turister – både norske og utenlandske.

Innovative i bruk av råvarer

– I en bransje preget av trender, er det kanskje fristende å kalle deres konsepter nokså trauste – eller hva mener du selv?

– På noen måter kan man nok kalle oss dét, men vi er også innovative i arbeidet med råvarer. Tørrfisk, boknafisk og klippfisk er veldig populært på kontinentet, men i Norge har disse råvarene blitt ansett som trauste, mens ferskfisk har vært mer trendy, sier Klev, og legger til:

– Vi var først ute med kjekjøtt, og i tillegg har vi lenge satset hardt på øl. Med fire hundre ølsorter på huset har vi nå det største utvalget i Nord-Norge.

Å utvide driften av Restauranthuset Skarven, eller åpne nye utelivskonsepter står ikke på planen for eierduoen.

– Rammene er sprengte her på huset, humrer Klev.