Arbeidstilsynet varsler Lerøy Norway Seafoods avdeling Tromvik (NWS Tromvik) om at de vurderer å gi dem tvangsmulkt for det de mener er mangel på kontroll på arbeidstidsordninga.

Etter et tilsyn hos bedriften i september i fjor, kunne ikke Lerøy Norway Seafoods AS avdeling Tromvik dokumentere kontroll med arbeidstid og timebruk for en del arbeidstakere. På fabrikken er det seks faste ansatte samt omtrent 20 som jobber på tilkalling. Disse er hovedsakelig fra Litauen.

Regner ferdige stamper om til timer

På ettermiddagstid tilbyr fiskerne disse arbeiderne arbeid med lineegning, som et alternativ til å sitte på hybelen. I tre-fire måneder under blåkveitefisket på høsten er det behov for dette.

Det er fiskerne som står for dette tilbudet, men NWS Tromvik som lønner arbeiderne, «for å sikre mot sosial dumping», som NWS Tromvik selv skriver i en uttalelse til Arbeidstilsynet. NWS fakturerer fiskerne etterpå.

Arbeiderne leverer, ifølge NWS sin uttalelse, inn lister med antall ferdigproduserte stamper månedlig. Arbeidsoppgaven lineegning er lagt til i timeregistreringssystemet, og antallet stamper regnes om til timer, som så betales ut i lønn. Det utbetalte beløpet blir så utfakturert til de forskjellige båtene.

Må rapportere faktiske arbeidstimer

Arbeidstilsynet mener likevel at en omregning av antall linestamper til arbeidstimer, ikke er en reell registrering av arbeidstimer.

– Dere må iverksette tiltak for å registrere tiden som arbeidstakerne bruker til arbeid, det innebærer tiden som benyttes til lineegning, skriver Arbeidstilsynet i varselet om tvangsmulkt.

Overfor iTromsø presiserer tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Johan Furebotten, at det ikke holder med NWS Tromviks omregning av antall ferdige linestamper til arbeidstimer, men at de faktiske arbeidstimene må registreres.

Han forteller at det ikke er så ofte de får slike saker, og spekulerer om ordninga kan henge igjen fra tidligere beregninger av lønning av lineegning.

– Da var det akkordbetaling på stamp. Om det er det som henger igjen, er vanskelig å si. Men sakens kjerne er altså at det kreves at arbeidstida føres, sier Furebotten.

– Har påtatt oss regnskapsoppgave

Fabrikksjef i NWS Tromvik, Erling Robertsen, var ikke kjent med varselet fra Arbeidstilsynet da iTromsø tok kontakt tirsdag kveld. Han bekrefter at ordninga henger igjen fra gammelt av. Folk egnet til båtene på fritida, når de ikke var på jobb på anlegget, og fikk betalt per stamp.

– Så har det vist seg at noen fiskere var flinke til å betale, mens andre betalte ikke. Arbeiderne hadde ikke så mye å stille opp med, sier Robertsen til iTromsø.

Han begynte som fabrikksjef på anlegget i Tromvik i 2015, og da hadde det vært noen diskusjoner om dette med betaling for egning. De igangsatte derfor en ordning der NWS Tromvik utbetaler lønn for egninga til arbeiderne, som de senere fakturerer fiskerne.

– Vi har rett og slett påtatt oss en regnskapsoppgave for dem. Da får vi slutt på sosial dumping, og de får en garanti for at de får pengene sine, sier Robertsen.

Frykter svart arbeid

NWS Tromvik har nå fått frist til 9. april på å sende inn dokumentasjon på tiltak som viser at de registrerer all tid som benyttes til arbeid i bedriften. Hvis ikke vil Arbeidstilsynet vurdere å kreve inn tvangsmulkt på 2.000 kroner per dag, seks dager i uken.

Robertsen mener at dersom Arbeidstilsynet står på sitt i denne saken, blir selskapet nødt til å kutte ut ordningen.

– Noen arbeidere egner en stamp på én time, mens andre bruker tre. Hvis fiskerne skal betale per time, direkte til arbeiderne, må hver enkelt arbeider registrere enkeltpersonforetak i Brønnøysundregistrene. Jeg tror ikke at noen vil ta på seg den oppgaven, og frykter at det fører til svart arbeid, sier han.