De fleste båtene har levert kvoten og vinterfisket ebber ut nå i april. I Oldervik Fiskeindustri AS er eier Hans Ivar Pedersen tilsynelatende fornøyd med leveransene under årets vinterfiske.

– Sesongen varer ut april og mars-tallene er ennå ikke gjennomgått, dermed er det vanskelig å si noe bastant om marginene, men volumet er doblet fra i fjor, sier Pedersen.

Flere båter til Oldervik

DAGLIG LEDER: Hans Ivar Pedersen.

Bakgrunnen for volumøkningen er at flere fiskebåter har valgt å levere til bruket i Oldervik i år – samtidig som fisket har vært bra.

– Vi hadde en flying start, siden fisken sto nært oss. Det gjorde den tidlig i sesongen, sier Pedersen. Markedsprisen er høyere i starten av sesongen, mens den faller gradvis etter hvert som markedet mettes. Å få gode leveranser tidlig, er der med viktig når regnskapet skal gjøres opp.

– Fisken har vært dyrere å kjøpe i år, og det har vært lavere pris ut, men vi har kanskje fått inntjeningen opp med økt volum, sier Pedersen.

Ny fabrikk

Oldervik Fiskeindustri har investert betydelig i produksjonslinja. Effektiviteten til fabrikken har ganske enkelt økt.

– Flere fiskere har fått øynene opp for Oldervika. Vi har fått ny fabrikk og har en helt annen produksjonskostnad enn tidligere, noe som innebærer at vi kan betale litt mer for fisken. Før om årene måtte vi stoppe tidligere i budprosessen. Marginene ble fort for små. Nå kan vi tjene penger selv om marginene blir mindre, forklarer Pedersen.

Årsaken til volumendringen ligger ifølge fiskekjøperen også i tilfeldigheter.

– Én av båtene som er hjemmehørende i Oldervika har vært plaget tidligere sesonger. I år har den levert bra. Økt samfiske har også hatt noe å si, sier Pedersen.

Samfiskeordningen innebærer at et fartøy kan fiske hele eller deler av en kvote som er tildelt et annet fartøy. På den måten kan for eksempel to sjarkfiskere fiske sammen, istedenfor hver for seg.

Strømløst fryselager

Onsdag kveld i forrige uke gikk det et stort skred over veien til Oldervik. Skredet tok også med seg linjene til Troms Kraft og gjorde bygda, inkludert fiskebruket strømløs. Først søndag var det igjen elektrisitet i stikkontaktene i Oldervik.

– Dyreforet i fryselageret er nesten tint opp. Litt filet som var lagret ser ut til å ha klart seg bra. Siden det var 25 kuldegrader i lageret da strømmen gikk, har det holdt seg ganske kaldt. Et par dager til uten strøm kunne gitt større konsekvenser, sier Pedersen.

Treg start på Brensholmen

Ingvard Lorentzen, daglig leder i Lorentzen Fisk på Brensholmen, melder om bra leveranser i mars, etter en treg start på året.

– Fisken holdt seg lenger øst tidlig på året. Nå har vi bra leveranser. Det er juksaflåten som er i sving. Mars har vært volummåned. Sesongen er ikke over ennå, og vi forventer å få inn en del båter i april. Vi tar imot det meste, sier Lorentzen.