EØS-avtalen Norge har med EU gjør det mulig for norske kommuner å søke støtte til etablering av soner med gratis trådløst internett.

Wifi-soner

Ordningen kalles Wifi4EU og vil kunne gi gratis internett på offentlige steder som parker, torg, havner og bibliotek.

– Tromsø kommune har nå muligheten til å søke om støtte til å etablere soner med gratis trådløst internett. Det kan gi flere wifi-soner på offentlige steder og vil kanskje kunne bidra til at byrommet i Tromsø blir mer attraktivt. Denne muligheten må vi gripe, mener Høyres gruppeleder i Tromsø, Erlend Svardal Bøe.

Satt av 120 mill. euro

Før påske stilte han spørsmål til administrasjonen i Tromsø kommune om kommunen har søkt eller kommer til å søke på ordningen som EU-kommisjonen lanserer i 2018. EU har vedtatt å sette av inntil 120 millioner euro de neste tre årene.

En kommune kan få støtte på mellom 15.000 og 20.000 euro, som kan dekke inntil 100 prosent av kostnadene til nødvendig utstyr og installering av utstyr.

Er klar for å søke

Søknaden fremmes gjennom en EU-sentral webportal. Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg bekrefter at Tromsø kommune kommer til å søke på midlene som stilles til rådighet.

– Vi er klare til å søke, men webportalen vi kan søke på åpner ikke før i midten av mai, sier Steinveg.

En internettbruker trenger bare å registrere seg én gang for å få automatisk tilgang til alle Wifi4EU-nettverk i hele Europa med samme enhet.

Mer turistvennlig

Erlend Svardal Bøe mener digital infrastruktur er viktig å få på plass for en turistby som Tromsø.

– Det ville vært kult dersom Tromsø kommune får innvilget søknaden. Tromsø har blitt en helårsdestinasjon for turister fra hele verden. Ved å ha flere soner med gratis trådløst internett på offentlige steder, vil Tromsø bli mer turistvennlig, sier han.