Torgeir Knag Fylkesnes (SV):

Mener Wara må legge fram kundelistene sine

SV har lagt fram forslag om opplysningsplikt for statsråder og statssekretærer. Det kan nå gå mot stortingsflertall for forslaget.

ÅPENHET: Torgeir Knag Fylkesnes og SV kan få stortingsflertallet med seg i forslaget om opplysningsplikt. Det kan bety at Tor Mikkel Wara må legge frem kundelistene sine.  Foto: Martin Lægland

nyheter

SV la i januar fram et forslag om at alle statsråder og statssekretærer må opplyse om sine verv og økonomiske interesser, slik at borgerne skal kunne vurdere om de har uheldige bindinger.

Ifølge Dagsavisen sendes det nå positive signaler fra Ap, Sp, Rødt, MDG og Venstre om å støtte forslaget.

Vil se kundelistene

I dag ble det klart at 53 år gamle Tor Mikkel Wara (Frp) er utnevnt til ny justisminister i Solberg-regjeringen. Han har vært ute av politikken i 25 år. Med det har vi fått nok en politiker med tette bånd til kommunikasjonsbransjen. Wara har nemlig jobbet som lobbyist og rådgiver i bransjen siden 1994, og har vært partner i First House, som opererer med hemmelige kundelister, siden 2010.

Troms-politiker Torgeir Knag Fylkesnes mener Wara må legge fram kundelistene sine før han fatter sin første beslutning som statsråd.

– Det spesielle er at i denne bransjen jobber man i stor grad med skjulte kundelister og skjulte oppdrag. Vårt forslag går ut på åpenhet om begge deler, sier han til Dagsavisen.

Har bred støtte

Fylkesnes mener det er helt avgjørende at Stortinget vet at det ikke ligger skjulte økonomiske interesser bak beslutningene som fattes. Flere partier er enige.

– Vi ser hvordan slike selskaper, som First House, er stadig viktigere i å forme opinionen. Da burde det være selvsagt at han kan fortelle åpent om dilemmaer knyttet til habilitet og inhabilitet som han kommer i når han blir en del av regjeringen, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen til Dagsavisen.

Waras tidligere arbeidsgiver First House har i dag offentliggjort deler av hans kundeliste - men det gjelder kun de kundene som har akseptert offentliggjøring, skriver Aftenposten.