Protesterer heftig mot kommunens planer om å stenge Hella

Å holde Tromsøs idrettshaller åpne må prioriteres foran drift av Hella, ifølge kommunens avdelingsdirektør.

KRITISK: Lokalbefolkningen protesterer mot kommunens planer om å holde»Tromsøgata», Hellastua og Bryggeloftet stengt i 2018. Laurence Fremion (innfeldt) er en av mange Hella-entusiaster som protesterer mot kommunens plan.  Foto: Ronald Johansen/Privat

nyheter

På Hella sin Facebook-side bekreftes det nå at Hellastua, Bryggeloftet og «Tromsøgata» holdes stengt i 2018, som iTromsø tidligere har omtalt.

Nå er et grasrotopprør i emning blant byens befolkning mot Tromsø kommune, som har ansvaret for driften og forvaltningen av Hella. I skrivende stund har rundt 1.000 mennesker skrevet under på to nettbaserte opprop for å holde Hellastua, Bryggeloftet og «Tromsøgata» åpen.

Frykter Hella vil forfalle

Laurence Fremion er én av mange brukere av Hella som har engasjert seg for at det populære friluftsområdet på Kvaløya skal driftes som tidligere. Hun mener at områdets turistpotensial er stort, men at betydningen for lokalbefolkningen er enda viktigere.

– Hella er en unik plass med en veldig spesiell historie, som folk i nærområdene setter stor pris på. Her kan man få kjempegod, rimelig mat – uten å måtte kjøre helt inn til sentrum. Beboerne i nærheten trenger også Hella som en møteplass der man kan arrangere fester, konfirmasjoner, bryllup og lignende, mener hun.

Fremion frykter at Hella vil forfalle hvis den daglige driften forsvinner.

– Jeg håper at kommunen snur i denne saken. De har et ansvar for å vedlikeholde området og bygningene.

Politikerne ikke orienterte

Kommunens Kultur- og idrettssjef, Lisa Hoen, uttalte følgende til iTromsø 2. februar:

– Hella gikk med underskudd i 2017, derfor må også politikerne ta stilling til dette, og vi skal skrive en orienteringssak om dette til formannskapet.

Avdelingsdirektør for kultur og idrett, Bjarte Kristoffersen, hadde tirsdag følgende kommentar til saksgangen:

– Driften av Hella berører flere ulike enheter i kommunen, og vi har jobbet med koordinering og samhandling de siste ukene.

MÅ PRIORITERE: Avdelingsdirektør for kultur og idrett i Tromsø kommune, Bjarte Kristoffersen, vil prioritere idrettshaller foran Hella i sitt budsjett. Foto: Monika Aaserud 

 

– Har saken blitt behandlet politisk, eller kun administrativt?

– Saken har foreløpig ikke vært til politisk behandling, men Formannskapet har etterlyst en orienteringssak. Den håper jeg vi kan ha klar i løpet av et par uker, sier Kristoffersen.

Åpner for frivillige og privat sektor

Ifølge Kristoffersen var det i 2017 et merforbruk på cirka 900.000 kroner knyttet til driften av Hella.

– Ser administrasjonen at tilbudet på Hella har en verdi for kommunens innbyggere?

– Administrasjonen ser definitivt at Hella har en stor verdi for kommunens innbyggere. Hella er et flott tilbud. Driften er imidlertid finansiert over et stramt idrettsbudsjett, hvor vi må prioritere knallhardt. Dersom valget står mellom å stenge Hella eller en idrettshall, mener jeg at vi dessverre må se oss nødt til å stenge Hella. Alternativet er å se etter en løsning hvor frivillig sektor eller privat sektor samhandler med kommunen når det kommer til drift av Hella, sier direktøren.