Har hatt unormalt mange snøskred:

– Faren for at det blir utløst skred er nå så stor at også vanlige turer må nøye risikovurderes

25 av de 35 snøskredene som har gått de siste to ukene, har gått i Nord-Norge. Normalen er ett til tre skred i samme periode.

SVAKT LAG: Under snøen gjemmer det seg et svakt lag som øker faren for snøskred. Selv om faregraden nå er justert ned, kan det fortsatt være farlig å ferdes i fjellet, mener HRS Nord-Norge.  Foto: Røde Kors

nyheter

– Det er for tiden livsfarlig å oppholde seg i fjellet hvor det kan gå skred, opplyser Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge.

Faregraden er nå justert ned, etter flere uker med faregrad tre og fire flere steder i Nord-Norge. I helgen melder varsom.no om faregrad 3 fredag og lørdag i Tromsø-regionen, mens det justeres ned til 2 søndag.

Hovedredningssentralen og de lokale redningssentralene går nå sammen for å advare folk før de legger ut på tur i fjellet. Fredag har de publisert informasjon på både engelsk og norsk på sine nettsider, i håp om å nå ut til flest mulig.

– Vi ønsker at så mange som mulig skal bruke naturen og fjellene, men alle må gjøre en nøye risikovurdering før turen starter og underveis på turen.  Faren for at det blir utløst skred er nå så stor at også vanlige turer med ski og scooter må nøye risiko vurderes. Ingen må gå inn i områder hvor terrenget heller 30 grader (eller mer) eller i utløpssoner for skred, heter det på HRS' nettsider.

Tips til hvordan du gjør en risikovurdering:

  • Sjekk værmeldingen
  • Sjekk varslene på www.varsom.no
  • Last ned appen Bratt, og les helningskartet for området du har tenkt deg inn i
  • Vurderer du nå at det er trygt å legge ut på tur? Husk da å ha med nødvendig utstyr og meld fra hvor du går – ha en god og trygg tur!