I løpet av perioden 12. september 2014 til 19. april 2016 innleverte mannen elektroniske meldekort til Nav for å få utbetalt dagpenger. 14 av månedene oppholdt han seg imidlertid i Tyrkia, uten å melde fra om utenlandsoppholdet. Til sammen fikk han utbetalt 182.150 kroner urettmessig.

– Ikke på ferie

Mannen erkjente ikke straffskyld, og begrunnet dette med at han ikke var klar over at han måtte melde inn at han hadde oppholdt seg i utlandet og at et slikt opphold ikke ville gi ham krav på dagpenger fra Nav.

I meldeskjemaene hadde mannen krysset av nei på alternativet som gjaldt ferie eller fravær.

I retten viste han til at han ikke var i Tyrkia på ferie, men av familiære årsaker. Det var først da han kom tilbake til Norge og henvendte seg til grensekontrollen og Nav om Tyrkia-oppholdet, at han fikk beskjed om at han hadde mottatt penger han ikke hadde krav på.

For å ha rett til dagpenger, er det et vilkår at man oppholder seg i Norge. Dette er nedfelt i folketrygdeloven.

Dømt til fengsel

Retten fant det bevist utover enhver tvil at mannen mottok penger urettmessig, men ut fra mannens forklaring mente både aktor og retten at det ikke kan legges til grunn som bevist at mannen handlet med forsett.

Mannen sto i retten tiltalt for både grovt uaktsomt bedrageri og for muntlig eller skriftlig ha gitt uriktig opplysning til offentlig myndighet. Han ble frikjent for sistnevnte, men dømt for bedrageriet. Mannen må sone i 20 dager.