Torsdag ble det delt ut 882 stipender fra Kulturrådet: Flere tromsøkunstnere fikk napp

Ingvild Holvik og Liv Hanne Haugen er bare to av tromsøkunstnerne som har fått Kulturrådets arbeidsstipend. – For meg betyr det at jeg kan skrive skjønnlitteratur uten å få dårlig råd, sier Holvik.

Toårig stipend: Tromsøforfatter Ingvild Holvik har mottatt to års arbeidsstipend fra Kulturrådet. Foto: Oda Berby 

treårig stipend: Dansekunstner Liv Hanne Haugen fikk treårig stipend. Foto: Trond Tomassen  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Over 8 400 søknader har blitt behandlet i 23 ulike stipendkomiteer i årets søknadsrunde. Kunstnerisk kvalitet og aktivitet er de viktigste kriteriene når søknadene vurderes, skriver Kulturrådet på sine nettsider. Statens arbeidsstipend henger høyt blant norske forfattere, da det gir en halv årslønn i stipend. I tillegg kan man jobbe inntil 50 prosent i en annen stilling. Ingvild Holvik fikk to år, mens Kjersti Kollbotn og Endre Lund Eriksen fikk ettårige stipender.

– Jeg søkte for tre år, men var veldig glad for å få to, sier Ingvild Holvik.

Tid til å skrive

Holvik kom i fjor ut med sin andre roman, «Premien for alt». I desember mottok hun Jan Roar Leikvolls minnepris på 50.000 kroner for høy litterær kvalitet og originalitet. De pengene brukte hun til å ta seg fri fra jobb de to første månedene i år for å begynne på et nytt skriveprosjekt.

LES OGSÅ: Tromsø-forfatter vant minnepris for høy kvalitet og originalitet

– Nå får jeg en halv årslønn i år og neste år. For meg betyr det at jeg kan skrive uten å få dårligere råd, og dét er veldig kjekt, sier hun.

– Mange om beinet

– Hva skal du jobbe med?

– Jeg pleier å skrive med en holdning om at båten blir til mens man ror. Nå har jeg imidlertid tatt fatt på et prosjekt tidligere i år, så jeg har stoff på blokka som jeg har lyst til å jobbe videre med.

– Hva betyr det for en forfatter å få et slikt stipend?

– Det er veldig mange om beinet og det betyr veldig mye for meg. Jeg har familie og utgifter, så et slikt stipend er avgjørende for om jeg har råd til å skrive eller ikke.

Scene og dans

Det var imidlertid ikke bare forfattere fra Troms som fikk tildelt arbeidsstipend. I tillegg fikk Ida Elisabeth Løken Valkeapää to års stipend i kategorien «skuespillere og dukkespillere». Dramatiker Maja Bohne Johnsen fikk ett år og dansekunstner Liv Hanne Haugen fikk treårig stipend. Haugen har fått stipend to ganger tidligere, og har mange spennende prosjekter å jobbe med fremover.

– Jeg skal fortsette å lage forestillinger, og spre scenekunst og dansekunst til verden, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter