Storstreiken er avverget

Partene i meklingen i privat sektor har kommet til enighet. LO sier ja til riksmeklerens skisse.

MEKLER: Fra venstre mekler Mats Wilhelm Ruland, Riksmekler Nils Dalseide og mekler Kine Steinsvik. Vidar Ruud / NTB scanpix 

nyheter

Med det er faren for streik for 35.000 medlemmer i LO og YS over.

På en pressekonferanse hos Riksmegleren nå bekrefter riksmegler Nils Dalseide at LO og NHO er enige om en løsning i oppgjøret.

– På basis av partenes vilje til å samarbeide og lete etter løsninger på tross av til dels kraftig motstridende interesser, så har vi lyktes å komme fram til et grunnlag for at jeg har lagt fram et forslag som begge parter har anbefalt, sa riksmekler Nils Dalseide klokken like før 15.30 søndag ettermiddag.

– Dermed blir det ingen konflikt i forbindelse med det samordnede oppgjøret våren 2018, konstaterer han.

Forslaget skal nå til uravstemning, som innebærer at medlemmene tar stilling til forslaget.

VG fikk rundt klokken 14.00 opplyst at partene i meklingen i privat sektor hadde fått forelagt en skisse til løsning av riksmeklingsmannen, som innebar en ramme på omtrent 2,8 prosent hvor det gis én krone i generelt tillegg og to kroner og femti øre til lavtlønte uten lokal forhandlingsrett.

Ifølge VGs kilder skal LO nå ha sagt ja til denne skissen.

Meglingen mellom NHO og LO og YS-forbundene har pågått siden onsdag, og ved midnatt gikk fristen ut. Partene har nå forhandlet på overtid. Om meglingen ikke førte frem, kunne den første storstreiken på 18 år være et faktum.

Like før midnatt opplyste riksmegler Nils Daleide at partene er villige til å arbeide etter fristen. Det er fredsplikt så lenge partene megler.

Hadde ikke partene kommet til enighet, kunne hele 35.000 medlemmer i LO og YS blitt tatt ut i streik fra søndag morgen klokken 6.00.

Etter mange timers megling på overtid sto LO og NHO fortsatt langt fra hverandre tidligere i dag.