Ved denne skolen har de vedtatt forbud mot heliumballonger

Det er bestemt at det ikke blir salg av heliumballonger ved barneskolen på 17. mai i år.

OMSTRIDT: Salget av plastballonger med helium blir mer og mer omstridt over hele landet. Flere større byer har forbudt salg av disse på 17. mai. Foto: Scanpix  Foto: Nesvold, Jon Olav

nyheter

Miljøhensyn gjør at FAU ved Tromsdalen barneskole har bestemt at det ikke er lov til å selge heliumballonger ved skolen på 17. mai i år.

– Vi diskuterte allerede i fjor dette med at helium er et grunnstoff som det finnes lite av. I tillegg kommer hensynet til Tromsø som skal bli plastfri by, sier leder i FAU ved skolen, Marius Chramer.

LES OGSÅ: Fremmer felles forslag om forbud mot gassballonger

Vil inkludere elevene

Flere av foreldrene er engasjert i miljøspørsmål, både privat og i jobb. Chramer kjenner ikke til andre skoler som har gjort samme vedtak, men vil gjerne gå i front, og oppfordrer andre Tromsø-skoler til å gjøre det samme.

Elevene er ikke informert om at det ikke blir heliumballonger på 17. mai enda, men FAU ønsker å bruke denne avgjørelsen i læringssammenheng.

– Vi må fortelle elevene om hvorfor vi gjør dette, hvordan det skader miljøet. Om vi vinkler på det med å ta felles ansvar for miljøet vårt, så vi ikke skal vasse i plast når vi skal bade, eller at fisken skal få magen fylt av plast, tror jeg de skal forstå det. De er vant til å tenke på miljøet i andre sammenhenger, sier Chramer.

Marius Chramer og FAU ved Tromsdalen barneskole har bestemt at det ikke blir salg av heliumballonger ved skolen på 17. mai.   Foto: Tom Benjaminsen

 

Hadde bestemt seg for å droppe

Han medgir likevel at det er litt blandede følelser bak beslutningen. Tidligere år har nemlig Tromsdalen Musikkorps stått for salg av ballonger på 17. mai.

– Det har vært en stor inntektskilde for dem, men de har tatt høyde for at det kunne bli et forbud, og forholder seg til at det blir sånn, sier Chramer.

Ifølge leder i Tromsdalen musikkorps, hadde korpset allerede før avgjørelsen fra FAU bestemt seg for å droppe salg av heliumballonger i år.

– Det har vi valgt uavhengig av forbudet, så vi stiller oss bak FAU i deres vurdering av miljøaspektet, sier leder i Tromsdalen Musikkorps, August Hellgren.

Ballongsalget har vært en viktig inntektskilde for korpset, men de vil nå jobbe for å hente inn penger fra andre inntektskilder, som sponsormidler, loddsalg eller kafédrift under konserter.

Politikerne vil si nei til ballonger

Venstresiden i Tromsø har allerede varslet at de vil fremme et forslag om forbud mot salg av heliumballonger i byen. Forslaget kommer med bakgrunn i aspektene med plastforsøpling og sløsing med den verdifulle gassen helium.

– Det vi foreslår formelt er at det ikke skal gis løyve til å selge slike ballonger. Det er kommunen som utsteder løyvene, og vil vil altså ha en stopp på dette, sa Jens Ingvald Olsen til iTromsø tidligere denne uka.