Er du lei? Slik får du snøen til å smelte raskere

Er du lei av snøberget utenfor stuevinduet? Slik tines den raskest.

POSITIV FORURENSNING: Mørk snø smelter raskere enn hvit snø. Foto: Marte Gilstad 

nyheter

Å ta spaden fatt og dele snøen opp i blokker, er et gammelt triks for å få fart i snøsmeltingen på plen og uteområde. Å bo i områder med mye trafikk hjelper også, viser det seg.

Forurensing intensiverer snøsmeltingen, kommer det fram i en artikkel på yr.no.

Skitten snø absorberer sol

– Den mørke snøen absorberer solstrålene bedre, forklarer meteorologikonsulent Odd Ivar Olsen ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Snøen som ikke lenger er hvit, men har blitt mørk og skitten som følge av biltrafikk, vil tiltrekke seg sollys. Solstrålene som i stor grad reflekteres av hvit snø, vil i langt større grad smelte mørkere snø. Den ytterste delen av snøkrystallene, der forurensningen som regel sitter, smelter først.

Snøen blir mer porøs, og luftlommene flere, av plussgrader på dagen og minusgrader på natta – slik vi har opplevd i Tromsø de siste dagene. Snøsmeltingen blir allikevel mest effektiv når det er over null grader gjennom hele døgnet, bekrefter Olsen.

– Da vil snøen også tines fra bunnen av, forklarer han.

Langnes og sørspissen gunstig

– Hvor i Tromsø smelter snøen raskest?

– Det kan jeg ikke si helt sikkert, men snøen smelter raskest ved sjøen. Skal vi spekulere, er muligens sørspissen og Langnes områdene på Tromsøya der snøen smelter raskest. Her er muligheten for kontinuerlig solskinn stor, i tillegg til at vindretningen kan være bra for snøsmelting, sier meteorologikonsulenten.

Bruk kalk, jord eller sand

Ønsker man at snøen skal smelte raskere, er det noen «skitne» triks man kan ta i bruk. Kalk, sand eller jord kan strøs over problemområder. Da vil sola smelte snøen raskere.

Mange har opplevd at sol og blå himmel ikke nødvendigvis fjerner snøen, og det mest effektive smelteværet er heller ikke solskinn, ifølge meteorologene. Ved kombinasjonen av overskyet vær, høy luftfuktighet og vind forsvinner snøen raskest. Da fordamper nemlig snøen i tillegg til å smelte.

For å smelte ett gram snø, må det tilføres rundt 80 kalorier med energi fra sola, vinden eller regnet.