To nye smittet på UNN – har funnet det skyldige viruset

Det er noroviruset som sørger for inntaksstans og flere pasienter i isolasjon ved en sengepost på UNN.

Illustrasjonbilde   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Torsdag forrige uke ble oppdaget er ukjent virus ved en sengepost på nevro, hud- og revmatologisk avdeling, og 12 stykker var blitt syke.

Siden i går har det blitt registrert to nye smittede - en pasient og en ansatt, og de første testene har kommet tilbake positive for noroviruset.

– Det er nå totalt 14 personer som har vært eller er syke siden vi registrerte de første symptomene torsdag, og det er påvist norovirus, opplyser Jan Fredrik Frantzen, kommunikasjonsrådgiver ved UNN.


Noroviruset
  • Sykdommen opptrer vanligvis som utbrudd, ofte i omgivelser der folk er i nær kontakt med hverandre, som helseinstitusjoner, barnehager, cruiseskip, militærforlegninger og hoteller.
  • Utbrudd forekommer hyppigst om vinteren.
  • Norovirus er svært smittsomt og så lite som 10-100 viruspartikler er tilstrekkelig til å forårsake sykdom.
  • Viruset smitter primært gjennom fekal-oral smitte, enten ved direkte person-til-person smitte eller via fekalt forurensede matvarer eller vann. Det kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte ved oppkast hvor det dannes aerosoler.
  • Viruset kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking.
  • Inkubasjonstiden til viruset er på mellom 12 - 48 timer.
  • Symptomer inkluderer: Kort forløp med uvelfølelse, kvalme, brekninger, magesmerter, muskelverk, diaré og feber. Varer vanligvis kun 1-2 døgn.
  • Det finnes ingen spesifikk behandling mot norovirusinfeksjon, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
 

NOROVIRUSET: Viruset er svært smittefarlig og gir symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter og diaré, ifølge Norsk helseinformatikk.   Foto: EPA

Det er inntaksstopp ved den aktuelle sengeposten og de syke pasientene ligger i isolasjon med begreset besøkstilgang for kun de nærmeste pårørede.

– Noroviruset går ut av kroppen etter er par døgn, så vi må vente til det har gått 48 timer siden de siste symptomene de registrert før vi kan smittevaske hele avdelingen og komme oss tilbake til vanlig drift. Vi har daglig kontakt med smittevernsenteret og følger opp, sier Frantzen.