Tromsø Sjakklubb rykker opp til eliteserien: – Meget dramatisk affære

Etter flere dramatiske partier i helgen, kan klubben endelig kalle seg eliteserieklubb igjen.

SLO IM: Mads Vestby-Ellingsen nedspilte IM Rasmus Skytte etter alle kunstens regler i siste runde, og passerte dermed 2.400 i rating. Partiet kan du se nederst i saken. Foto: Anniken Vestby 

nyheter

Etter bare en seier i eliteserien i 2016, rykket sjakklubben ned til 1. divisjon. Etter å ha gått seirende ut av kretsmesterskapet og Nord-Norsk Mesterskap i 2017, sto imidlertid en ny eliteseriekvalifisering for tur fredag, lørdag og søndag i forrige uke.

Tromsø-laget, bestående av Pål Røyset, Jon Kristian Røyset, Gunnar Lund, Endre Machlik, Monika Machlik og Mads Vestby-Ellingsen, møtte spillere fra Moss, Hell og Sevland i Oslo Schakselskaps lokaler i Bogstadveien.

Tromsø-laget: Fra venstre: Pål Røyset, Mads Vestby-Ellingsen, Jon Kristian Røyset, Monika Machlik, Endre Machlik og Gunnar Lund. 8Foto: Anniken Vestby 

Dramatisk match

Der åpnet laget med uavgjort 3–3 mot Moss fredag kveld.

– Det skulle bli en meget dramatisk affære. Til slutt endte alle partiene med remis, men underveis svingte det ganske mye, sier klubbleder Jan Sigmund Berglund.

Han beskriver lagspill i sjakk som utfordrende.

– Man får med seg det som skjer på nabobordene og det påvirker spillet. Når man sitter som enkeltspiller, har man bare sitt eget parti å bry seg om, men her må du spille annerledes og bidra til tryggheten i laget. Her teller alle lagpoeng veldig mye, sier Berglund.

Sikret seier

I lørdagens kamp mot Hell, tok Tromsø-klubben et langt steg nærmere nytt eliteseriespill med en 4-2-seier. Søndag avgjorde de det hele med en klar seier over Sevland.

Jon Kristian Røyset og Monika Machlik ble lagets beste spillere med 2,5 av tre poeng.

– Særlig Monica, som spilte sjettebordet, utmerket seg i helgen. Også Mads, som spilte førstebordet og dermed møtte hardest motstand, gjorde det formidabelt. Han møtte blant annet den serbiske stormesteren Mihajlo Stojanovic som spiller for Hell, forteller Berglund.

SØSKEN: Endre og Monika Machlink. Monika var en av helgas beste spillere. Foto: Anniken Vestby 

Slo IM og holdt GM

Vestby–Ellingsen, som er 15 år gammel, holdt stormesteren lenge, men tapte til slutt partiet. Han gjorde opp for tapet med en overbevisende hvitseier mot Sevlands internasjonale mester, Rasmus Skytte.

– Det viser nivået han er på. Med helgas kamper har han over 2.400 i rating. Dette klyvet har han gjort bare i vår. Gud vet hvor raskt han kan bli enda bedre, sier Berglund.

Klubblederen mener dagens Tromsø-lag aldri har vært sterkere.

– Drømmen er at vi om et par år spiller med et par stormestre på første- og andrebordene, og med internasjonale mestre på de andre, sier Berglund.

IM tilbake på laget

Da klubben rykket ned i fjor, gikk internasjonal mester Benjamin Arvola over til Alta for å fortsette eliteseriespillet. Nå har han imidlertid meldt overgang til Tromsø igjen.

– Han er tidenes nordnorske spiller, med både IM-tittel og GM-napp. I fjor sommer klinket han til med åtte av ni mulige og vant foran en rekke stormestre under Sveins minneturnering i Oslo, opplyser klubblederen.