I tillegg til Boine blir den israelsk-amerikanske nobelprisvinneren i kjemi, professor Arieh Warshel, lege og redaktør Richard Horton fra Storbritannia og tidligere rektor, professor og en av pionerene ved UiT Norges arktiske universitet, Olav Holt, utnevnt til den ærefulle tittelen, skriver Altaposten.

– Alle har de innenfor hver sine fagfelt og på hver sine måter utmerket seg. Fellesnevneren for dem alle er at deres innsats har hatt – og fortsatt har – betydning for andre, sier rektor Anne Husebekk til universitetets egne nettsider.

De blir alle formelt utnevnt under hovedmarkeringen for universitetets 50-årsfeiring og i forbindelse med jubileumsmiddagen onsdag den 26. september.

– Mari Boine har fornyet joiken. Fra sitt ståsted i Sápmi når Mari Boine verden. Hun har åpnet opp den samiske musikkulturarven gjennom å la seg inspirere av jazz, rock og folkemusikk. Hun forener samisk tradisjon med innovativ og fornyende musikalitet, og musikken hennes treffer folk fra ulike musikk- og kulturtradisjoner, heter det i begrunnelsen.

Hun har tidligere fått Nordisk råds musikkpris og er utnevnt til St. Olavs orden, riddser av 1. klasse, i tillegg til fire spellemannspriser og hedersprisen som hun fikk i år.