Egil (60) reddet hunden Niilo (7) fra drukningsdøden. I dag møtes de igjen.

De møttes for første gang i iskaldt vann. Det første gjensynet etter den dramatiske redningsaksjonen ble også vått, men langt varmere.

KYSS: Her møter hunden Niilo (7) redningsmannen sin, lufthavnbetjenten Egil Andersen (60). Det første hunden gjorde var å gi ham et stort kyss.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Torsdag formiddag, på Tromsø lufthavn, fikk den langhårede dachshunden Niilo (7) møte sin redningsmann.

Da hunden onsdag i forrige uke satt seg fast under isen i Sandnessundet utenfor Tromsø, hoppet lufthavnbetjent Egil Andersen (60) uti i bare T-skjorte, bukse og joggesko for å redde ham.

BERGET: Med heroisk innsats berget lufthavnvakta og Evidensia Tromsø Veterinærsenter livet til den langhåra dachshunden Niilo (7). Her får han oksygen og varmebehandling på flyplassen. Foto: Privat 

 

Andersen fikk hunden opp av vannet og ga livreddende førstehjelp. Både hunden og lufthavnbetjenten ble deretter plukket opp av flyplassens redningsbåt og kjørt i land.

– Hos veterinæren sa de at han nok ikke hadde klart seg om det ikke hadde vært for hjerte-lunge-redningen han fikk, forteller eier Pål Robertsen.

KAKE: Men som for hunder flest, var det ikke bare-bare for Niilo å holde seg konsentrert. Særlig ikke når han havnet rett ved siden av ei enorm marsipankake.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Treningen slo inn

– Jeg kjente det godt i flere dager etterpå. Det var litt av ei treningsøkt, sier Andersen, som sammen med kollegene har fått kake av Robertsen og familien som takk for innsatsen.

Ifølge Andersen tenkte han seg ikke om da han satt i gang førstehjelp på hunden.

– Jeg har blitt drillet på dette i 20 år. Treningen slo inn. Samtidig hadde kona mi sett på «God Morgen Norge» at det går an å gi førstehjelp til hunder på den måten, og det hadde hun fortalt meg om. Jeg husker at jeg tenkte på akkurat det da jeg satt i gang, sier han.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Kyss og godbiter

Det første hunden gjorde da han ankom lufthavnvakta, var å gi Andersen et stort og vått kyss. Interessen varte imidlertid ikke lenge.

– Han er nå mest opptatt av hva vi har på kjøkkenet. Kan de ikke spise noe eller pare seg med det, så kunne de ikke brydd seg mindre, sier Andersen og ler godt.

For åtte dager siden var Niilo stiv av krampe, iskald og bevisstløs. Nå løper den syv år gamle dachsen logrende rundt på lunsjrommet og tigger godbiter fra lufthavnbetjentene. Det er åpenbart at det er vanskelig å si nei til ham.

– Han har kviknet godt til i løpet av den siste uken. Nå klarer han til og med å gå tur igjen. Han blir raskere sliten enn tidligere, men det er klart – han har vært gjennom litt av ei påkjenning, sier Robertsen.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

De første par dagene etter redningen, klarte hunden knapt å forlate familiens hjem.

– Vi hadde ham bare ut slik at han fikk lufte seg litt og gå på do. Han klarte ikke mer, forteller eieren.

Store kontraster

Onsdag var hunden inne til sin tredje veterinærsjekk etter redningen.

REDNINGSMENN: Egil Andersen (til venstre) hoppet uti vannet og berget hundens liv, mens båtfører Gaute Solbakken fikk både Andersen og hunden trygt i land. Foto: Tromsø Lufthavn 

– Nå ser alt veldig bra ut. Blodverdiene er helt normale og han puster som han skal, forteller Robertsen.

– Jeg var der da han kom i land, og det er litt av en kontrast. Da var han helt stiv og livløs. Det var så vidt at han pustet, forteller lufthavnbetjent Frank Dahl.

– Det er utrolig artig å se ham igjen. Vi var veldig bekymret det første døgnet, men heldigvis gikk alt bra. Jeg kjenner testosteronnivået her inne har gått betraktelig ned i dag og at følelsene nok sitter litt løsere, legger kollega Anders Pettersen til og ler.