Tilbyr russerabatt på leppefyll: – Fullstendig uetisk, sier UNN-kollega

Leder av Nordisk Plastikkirurgisk Forening og overlege ved UNN, Thomas Sjøberg, kaller klinikkens praksis totalt uakseptabel.

UNN-KOLLEGER REAGERER: Solveig Nergård i DNL Troms og Thomas Sjøberg i Nordisk Plastikkirurgisk forening er begge leger ved UNN. De mener begge skjønnhetsklinikkens reklamestunt er usmakelig. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Elena Egorina og Mikhail Sovershaev driver Ansikta Medica, skjønnhetsklinikken som den siste tiden har reklamert med russerabatt. De er begge overleger ved UNN og underviser i 20 prosent-stillinger ved institutt for medisinsk biologi ved UiT.

På klinikkens hjemmeside skriver de følgende: «Alle russ får leppeforstørrelse til kun 2500kr helt fram til 17. mai. NB! Du må være fylt 18 år for å benytte deg av tilbudet. Vis fram russekort og gyldig ID ved oppmøte.»

– Det er fullstendig uakseptabelt og uetisk at en klinikk diver på den måten, sier Thomas Sjøberg, leder av Nordisk Plastikkirurgisk Forening og overlege ved UNNs avdeling for plastikkirurgi til iTromsø.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Ekstra streng fortolkning

Også Legeforeningen (DNL) er kritisk. Solveig Nergård, styremedlem i DNL Troms og plastikkirurg ved UNN, synes det er synd å se at legeparet bruker ei anledning som russetiden til å henvende seg til unge.

– Dette er mennesker som også kan være i sårbare situasjoner, med usikkerhet til kropp og utseende. Jeg mener prinsipielt man bør holde seg til retningslinjene for reklame for kosmetisk kirurgi i Norge, sier hun.

I forskrift for markedsføring av kosmetiske inngrep heter det i paragraf åtte at «markedsføringen blant annet skal vurderes ut fra det umiddelbare inntrykk markedsføringen skaper hos den jevne forbruker.»

I kommentaren til paragrafen står det følgende: «Det skal legges en ekstra streng fortolkning til grunn dersom markedsføringen kan sies å være spesielt rettet mot unge.»

– Medfører et visst ansvar

På spørsmål om hvorvidt Nergård oppfatter det som problematisk at paret, mens de reklamerer som de gjør, samtidig jobber på UNN og UiT, svarer hun at arbeid ved sykehus og utdanningsinstitusjoner ikke utelukker privat praksis.

– Men det er viktig å tenke gjennom etiske problemstillinger. Å jobbe som overlege eller underviser medfører et visst ansvar, sier hun.

Ved UNN opplyser kommunikasjonsavdelingen at ledelsen ved avdelingen og klinikken hvor legeparet jobber har registrert saken i media torsdag.

– De vil ikke kommentere dette ytterligere før de har undersøkt saken nærmere. Det vil tidligst skje i neste uke, sier kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen.

Leder ved institutt for medisinsk biologi ved UNN, Gunbjørg Svineng, sier at hun ikke var klar over saken før iTromsø tok kontakt.

–Det de gjør i sin private klinikk har vi ingen påvirkning på, og vi ønsker derfor ikke å kommentere denne saken, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter