Fredag morgen fikk politiet melding om et væpnet ran av Shell-stasjonen i Nordkjosbotn. I løpet av ettermiddagen og kvelden ransaket politiet flere boliger i Tromsø, og pågrep den ene raneren klokka 21 på kvelden.

Den andre raneren ble tatt på fersken klokka 03:18 natt til lørdag på Shell-stasjonen i Tromsdalen, etter at den ansatte avløste ransalarmen.

Ble varsla før skiftet

Lørdag formiddag er Shell-stasjonen i Tromsdalen åpen som vanlig. Bak disken står Jørgen og Thomas, som verken ønsker å gi etternavn eller la seg avbilde, og ekspederer kunder som vanlig.

– Hvordan er det å være på jobb i dag?

– Det er helt greit. Ranet var jo mest sannsynlig et éngangstilfelle, og ikke noe vi trenger å være bekymra for at skal skje igjen i dag, sier Thomas.

Jørgen forteller at han ble varsla om ranet i morges, før skiftet hans begynte.

– Thomas ringte meg før jeg kom hit, så jeg visste hva som hadde skjedd, sier han.

– Færre enn ti ran i året

Erlend B. Føleide, pressekontakt i Shell, sier at selskapet nå har fokus på å ta godt vare på den ansatte.

– Vårt oppfølgingsapparat er satt i gang, noe som inkluderer involvering av profesjonell samarbeidspartner for krisehåndtering, sier Føleide.

Han forteller at alle medarbeiderne har gjennomgått opplæring i håndtering av slike hendelser, og at alle rutiner ble fulgt under begge ranene. Ifølge Føleide står det etter forholdene bra til med begge medarbeiderne som var på jobb da stasjonene ble ranet.

– Hvordan ivaretas de ansatte nå?

– I går ble det avholdt personalmøte i Nordkjosbotn, og lørdag ettermiddag skal det samme gjøres i Tromsdalen. Her vil den lokale butikksjefen ha et møte med de ansatte, hvor de vil få informasjon og tilbud om hjelp utover dette møtet hvis de har behov for det, sier han.

– Hvor ofte blir Shell-stasjoner utsatt for ran?

– Det er heldigvis veldig sjelden at noe sånt skjer. Jeg har ikke tallene i hodet, men kan si at det er snakk om færre enn ti ran i året på landsbasis.