Nå kommer nedbøren: – Det blir godt smeltevær

Nyt været tirsdag. Fra og med onsdagen åpner himmelen seg og nedbøren gir seg ikke med det første.

MYE VANN: Slik så det ut da bydrift i januar 2017 jobbet på spreng med å åpne alle slukene i byen. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Søndag var snødybden i Tromsø 90 cm. Det ligger an til å endre seg drastisk i løpet av denne uka.

– Det ser fint og mildt ut tirsdag og deler av onsdagen. Det tilskyes på kvelden, og så må man belage seg på en del nedbør fra torsdagen og utover, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland ved Vervarslinga i Tromsø.

Snøsmeltingen

Temperaturen synker litt torsdag, men holder seg på rundt 4-5 plussgrader over helgen, og nedbøren kommer dermed i form av regn.

– Det kommer ganske mye regn, hvorav det meste kommer ned torsdag og fredag. Totalt i perioden kan vi nok få opp mot 30 mm. Det vil sette i gang snøsmeltingen og det blir godt smeltevær, sier Haukeland.

Det vil også kommer vind fra sørvest, men i Tromsø vil vi ikke merke mye til dette med mindre man befinner seg opp i høyden ifølge meteorologen.


 

Stor skredfare

I helgen gikk det flere store snøskred rundt i fylket, og Hovedredningssentralen var ute å advarte folk mot å ferdes i fjellet:


 

Skredfaren i Tromsø er mandag og tirsdag fremdeles på nivå 3 - betydelig, mens skredfaren mandag ble oppjustert til nivå 4 - stor - i Sør-Troms og Indre Troms.

Den ventede nedbøren kan fort sørge for at skredfaren øker på også i Tromsø i løpet av uka.

– Sol og plussgrader kan gi naturlig utløste skred, det blir lettere å påvirke dype svake lag. Skred kan bli store. Hold avstand til bratt terreng og utløpssoner, heter det i varselet til Varsom for Tromsø mandag.


 

– Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger, varsler NVE.