NWS Tromvik kunne under et tilsyn hos bedriften i september i fjor ikke dokumentere kontroll med arbeidstid og timebruk for en del arbeidere. Årsaken er at fiskerne som leverer til mottaket tilbyr arbeiderne der, som hovedsakelig er fra Litauen, arbeid med egning av linestamper. Det er behov for dette arbeidet i noen måneder under høstfisket på blåkveite.

Varslet tvangsmulkt

NWS Tromvik har registrert antall stamper - som har blitt omregnet til timer - og deretter fakturert fiskerne for dette. Det godtok ikke Arbeidstilsynet, og varslet tvangsmulkt.

Nå svarer NWS Tromvik Arbeidstilsynet, og sier at de vil avvikle ordningen.

– Som tidligere beskrevet har våre intensjoner med denne ordningen kun vært å sikre egnernes interesser, hindre svart arbeid og sosial dumping ved å sikre at egnerne fikk sin rettmessige betaling fra fiskerne, skriver fabrikksjef Erling Robertsen i et brev til Arbeidstilsynet.

Avvikler ordningen

Han poengterer at NWS Tromvik ikke har hatt noen gevinst eller økonomisk interesse av ordningen. Tidligere denne måneden sa Robertsen til iTromsø at de i praksis kun hadde en regnskapsfunksjon.

– Etter henvendelsen fra Arbeidstilsynet er vi imidlertid blitt oppmerksom på at en slik ordning som dette ikke er i tråd med dagens lovverk. Selv om vi mener praksisen var en god måte å sikre våre arbeideres rettigheter på, vil vi derved selvsagt avvikle praksisen umiddelbart, skriver Robertsen videre.