Lanserer helt ny Nordlandsbunad. Det skaper stor debatt.

Markerte jubileum med «ny bunad».

Guro Solheim poserer med den splitter nye brudedrakten fra Nordland.   Foto: Bodø Nu

nyheter

Nordlandsbunaden har 90-årsjubileum i år.

Bunaden har flere ganger vunnet, senest i fjor, prisen for Norges fineste bunad.

Nå har Husfliden i Bodø, som er en av syv butikker som er godkjent av bunadsnemnda i Nordland, designet en flunkende ny bunad - eller brudedrakt fra Nordland i anledning jubileet. Det skriver Bodø Nu.

Det er nemnda selv som kontrollerer at butikkene etterlever strenge krav til mønster, farge og materiale

Denne ble presentert forrige helg på Stormen Bibliotek i Bodø, hvor Husfliden hadde en stortstilt markering.

– Bakgrunnen er at vi ville gjøre noe spesielt til jubileet. Det blir sikkert litt storm rundt den, fordi bunad er så kjært for folk. Mange har meninger om hva som er lov og ikke. Da passer det fint å ha markeringen i Stormen, sier daglig leder Dorthe Hjermind ved Husfliden i Bodø til Bodø Nu.

Inspirasjon fra Facebook

Hjermind er spent på hva folk vil synes om den nye bunaden.

– Jeg håper folk er positive og har et åpent sinn. Det er nok noen som tror det har rablet for oss. Jeg har all mulig respekt og kjærlighet for Nordlandsbunaden, men det er viktig å tenke nytt. Plutselig er noen kommet oss i forkjøpet, sier Hjermind til Bodø Nu.

Inspirasjonen til den nye drakten skal være hentet fra Facebook–gruppen «Oss som liker Nordlandsbunaden», hvor en mann publiserte et bilde av en hvit bunad, produsert i 1951, skriver Bodø-avisen.

– Vi ønsker at folk skal få sett noe litt annerledes. Det blir sikkert litt pepper, men det står vi i, for den er helt nydelig, sier hun til Bodø Nu.

Nordlandsbunaden slik vi kjenner den.   Foto: Petter Strøm.

 

Enorm respons

Drakten er ikke mulig å kjøpe, og Husfliden har ikke tenkt på noe videre produksjon. Den ene som er produsert kan derimot leies ut til de som ønsker det.

Etter at Bodø Nu postet saken om den nye drakten på deres Facebook-sider lørdag, har de per mandag formiddag fått 142 kommentarer, 295 reaksjoner og mange delinger.


 

Stort sett er tilbakemeldingene positive, og flere har kommet med innspill.