Ikke la samboeren stikke av med fradrag du har krav på

Samboere med felles bolig og gjeld må huske å sjekke fordeling av gjeld og gjeldsrenter i skattemeldingen.

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Underdirektør Esben Helmersen (til venstre) i Skatt Nord minner om regler for gjeld og gjeldsrenter for samboere med felles bolig. Her sammen med kommunikasjonsrådgiver Sara Katrine Olsen. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Fristen for å levere skattemeldingen nærmer seg med stormskritt. Når skattemeldingen kommer opplever samboere som eier bolig og som har tatt opp lån sammen, at bare én av dem får fradrag for rentene.

Grunnen til dette er at bankene som hovedregel innrapporterer lånet på hovedlåntaker, opplyser Skatteetaten i en pressemelding.

Bankenes praksis kan føre til at den ene samboeren får et solid rentefradrag og penger tilbake på skatten, mens den andre får restskatt.

Dette kan imidlertid enkelt endres i skattemeldingen.

– For å unngå at samboeren din stikker av med rentefradraget ditt, må rentene fordeles manuelt på begges skattemeldinger. Vår erfaring er at mange samboere er usikre på hvordan dette gjøres i praksis, sier Esben Helmersen, underdirektør i Skatt nord, i pressemeldingen.

Enkel endring

Begge samboere må endre, og totalsummen må være den samme. Hvis for eksempel gjeldsrentene reduseres med 10 000 kroner hos den ene, må den øke med 10 000 kroner hos den andre. Man må også endre eller legge til informasjon om långiver, gjeld, gjeldsrenter og årsak til endring. I feltet opplysninger om personlige forhold må man oppgi samboers fødselsnummer og huke av for felles gjeld.

– Husk at endringen av gjeld og gjeldsrenter må gjøres hvert år. Det enkleste er å gjøre dette på nett og levere skattemeldingen elektronisk, sier Helmersen.

Skal gjenspeile ansvaret

Fordeling av gjeld og gjeldsrenter skal i utgangspunktet gjenspeile det faktiske ansvarsforholdet for gjelden mellom samboere, med dersom det er vesentlige inntektsforskjeller mellom partene, kan annen fordeling avtales, slik at rentefradraget blir fullt utnyttet.

– Hvis begge samboere tjener nok til å utnytte rentefradraget fullt ut, spiller fordelingen ingen rolle for deres samlede skatt, presiserer Helmersen.

For å unngå en situasjon hvor den ene får penger tilbake på skatten, mens den andre får restskatt, anbefaler vi i tillegg å endre skattekortet slik at fordelingen av gjeld og gjeldsrenter i skattekortet er den samme som i skattemeldingen.  Disse endringene gjøres enkelt på Skatteetatens nettsider.