Personalsjef Mai-Liss Larsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser at det første møtet med innledende samtaler mellom sykehuset, UiT og Tor Ingebrigtsen skal holdes i første del av mai. Dette bekrefter personal- og organisasjonsdirektør ved UiT, Odd Arne Paulsen.

– Vi ser på dette som en interessant mulighet, og vi ønsker dialog, sier han.

Ingebrigtsen har i dag en 10 prosent stilling som professor II ved det helsevitenskapelige fakultet. Han skriver i en tekstmelding til iTromsø at han arbeider som vanlig i professoratet.

– Neste måned blir det som planlagt møter mellom UNN og UiT for å planlegge prosessen knyttet til en eventuell utvidelse av stillingen, skriver han.

Sa ikke fra til UiT

Da Tor Ingebrigtsen (54) takket ja til direktørjobben ved Universitetssykehuset Nord-Norge i 2007, ble det inngått en avtale som har sikret ham nesten 1,9 millioner kroner ut året, samt studiepermisjon kommende høst. Etter det betaler UNN 85 prosent av direktørlønnen fram til 54-åringen velger å pensjonere seg.

Ifølge avtalen har den tidligere UNN-direktøren i tillegg rett til å få fortsette i en rådgiverstilling ved UNN eller i et UNN-finansiert professorat ved UiT, etter nærmere avtale med universitetet. Ingebrigtsen ønsker å benytte seg av siste alternativ.

Det er bare ett problem: UiT ble først gjort kjent med avtalen da Ingebrigtsen trakk seg fra direktørjobben i starten av februar.

Krever komitévurdering

Forskerforbundet ved UiT er kritiske til avtalen. De mener slike stillinger bør lyses ut, selv om de gis som gaveprofessorat. De er også klare på at Ingebrigtsens kompetanse må vurderes av en oppnevnt sakkyndig komité, slik som ved andre professortilsettinger.

– I likhet med andre universiteter, ønsker også vi velkommen at institusjoner vil samarbeide med oss og finansiere professorater. Dette er også noe som er ønsket fra Kunnskapsdepartementets side. Det ser vi på som positivt, og noe som generelt vil representere en styrking av universitetet, sier Paulsen.

LOVER KOMITÉVURDERING: Personal- og organisasjonsdirektør ved UiT, Odd Arne Paulsen, opplyser at Ingebrigtsen, i likhet med andre kandidater for fulltidsprofessorater, vil måtte vurderes av en sakkyndig komité. Foto: Ronald Johansen

Han er imidlertid klar på at UiT er nødt til å sikre faglig uavhengighet tross ekstern finansiering.

– I tillegg er vi nødt til å møte de faglige kravene som stilles til stillingene, legger han til.

Lover sakkyndig komité

– Dersom Ingebrigtsen tilbys et fulltidsprofessorat, vil hans kompetanse bli vurdert av en sakkyndig komité?

– Ja. Det er helt ordinært ved den typen ansettelser, svarer Paulsen.

Personal- og organisasjonsdirektøren opplyser at det ennå ikke er satt en endelig dato for det første møtet mellom UiT, UNN og Ingebrigtsen.

– Etter 17. mai vil vi nok kunne si noe mer konkret om status i saken, avslører han imidlertid.

Paulsen ønsker ikke å kommentere UNN og Helse Nords fremgangsmåte i saken, hvor Ingebrigtsen ble tilbudt et professorat uten at dette ble tatt opp med universitetet.

– Det er et forhold internt ved UNN som vi ikke har noe med. Jeg har ingen kommentar til den prosessen der, sier han.