Planetpatruljen markerer den store strandryddedagen:

NRK lager søppel-TV

Når NRK setter søkelyset på plast i naturen får Christer Johnsgård tyn for å kaste drikkeflasken sin på stranda.

MILJØSVIN: Christer Johnsgård spiller fotball på stranda og kaster fra seg ei drikkeflaske i naturen. Dét får han svi for.   Foto: Per Einar Grønmo, NRK

nyheter

5. mai arrangeres den store Strandryddedagen, et initiativ fra Hold Norge rent for å samle mennesker i fjæra for å plukke søppel. I år er målet at 100.000 skal gjøre sitt for natur og dyreliv. I Tromsø samarbeider Ren Kyst, Ishavskysten friluftsråd, Troms Turlag og Tromsø kommune for å gjøre fjæra ryddig. NRK Super vil også gjøre sitt, og derfor har de laget fem episoder av Planetpatruljen som handler om plast.

– Vi har laget mye innhold som setter søkelyset på plast i naturen. Vi begynner nå til helga og så blir det sendinger hver dag hele neste uke til og med lørdag, sier Mari Bjørnsdatter Knudsen, prosjektleder i Planetpatruljen.

Fotballer i havet

Christer Johnsgård spiller seg selv i en av episodene av Planetpatruljen.

– Jeg er på stranda og trener fotball, og så er jeg litt uforsiktig med hva jeg gjør med drikkeflasken min. Jeg kaster den bare uten å tenke meg om, men dét får konsekvenser, sier Johnsgård, men han vil ikke avsløre hvordan det hele ender.

– Er du opptatt av miljøet selv?

– Jeg har en særlig lidenskap for dyr og natur, og forsøker å gjøre mitt for å minske utslippene. Jeg resirkulerer selvsagt plast.

– I en episode av underholdningsprogrammet «Alle mot én» skyter du fotballer på en båt som står på havet. Du kan jo bidra selv på strandryddedagen med å plukke opp alle fotballene?

– Det var heldigvis båter som kjørte rundt og plukket opp fotballene etter meg, sier han.

PLAST I FOKUS: I neste uke sender NRK fem episoder av Planetpatruljen med fokus på plast i anledning den store strandryddedagen lørdag 5. mai, med blant andre Finn-Arve Sørbøe.   Foto: Kåre Johannes Inderberg, NRK

 

– Gjøre en forskjell

I tillegg til de fem episodene av Planetpatruljen har Hogne Rundberg fra bandet Violet Road bidratt med tekst og musikk til en musikkvideo som er spilt inn i Bukta.

– Jeg er mye ute i båt og ser hvor utrolig mye søppel som ligger rundt omkring. Derfor var det enkelt å skrive en låt som handlet om plast i havet, sier Rundberg.

– Hva skal barna ta med seg fra denne sangen?

– Dette er en låt for barn og handler om at man kan gjøre en forskjell i sitt eget nærmiljø. Plasten i havet er et stort problem, men begynner man med å rydde i fjæra i nærheten av der man bor så tror jeg det føre til at både barn og voksne får økt fokus på det, sier Rundberg.