Ambulanseflysituasjonen:

Krever rask løsning fra helseministeren

– Totalt uakseptabelt, mener stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth vil ta ambulanseflysituasjonen opp med helseministeren i Stortingets spørretime.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Fredag ettermiddag ble alle de ni ambulanseflyene til luftambulansetjenesten satt på bakken, etter at pilotene i flyselskapet Lufttransport FW AS, som leverer fly og mannskap i beredskap for tjenesten, meldte seg ikke skikket til å fly.

Under en pressekonferanse lørdag ettermiddag uttalte UNN-ledelsen seg kritisk til dagens anbudssystem. Klinikkoverlege Mads Gilbert fortalte også at det natt til lørdag oppsto en livstruende situasjon som en konsekvens av dette, da det ikke var mulig å frakte en pasient til Tromsø.

Cecilie Myrseth (Ap) mener distriktene har vært satt i en helt uholdbar situasjon ved at ambulansefly har stått på bakken fremfor å være operative, og mener det er totalt uakseptabelt for samfunnssikkerheten.

Nå krever stortingsrepresentanten, sammen med Alta-ordfører Monica Nielsen og helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkhol, redegjørelse fra helseminister Bent Høie (H) for hvordan han skal sikre at befolkningen ikke blir stående uten kritisk infrastruktur som ambulansefly.

– Jeg vil rette spørsmålet mot Høie i førstkommende ukes spørretime på Stortinget. Vi må være sikre på at det ikke blir en slik situasjon igjen, sier Myrseth til iTromsø.

Mangler beredskap

Med dagens konkurranseanbud på tjenesten, mener hun det er helseministerens ansvar at overgangene ikke skaper usikkerhet om tilgjengelighet, og setter liv og helse på spill.

– Når det er bestemt å anbudsutsette, noe jeg tviler sterkt på er den rette måten å drive viktig norsk helseinfrastruktur på, så er det helt uakseptabelt at befolkningen i særlig grad i nord blir skadelidende i overgangen mellom to selskaper.

Hun påpeker at Nord-Norge er spredt befolket og preget av lange avstander, hvor beboerne er avhengig av å ha luftambulanse tilgjengelig.

– Det er en stor landsdel, og når man ikke har piloter tilgjengelig, har man heller ikke den beredskapen man trenger, sier hun.

– Viktig at folk nå får hurtig avklaring

Alta-ordfører Monica Nielsen sier at dette viser at det er utfordringer når kritisk infrastruktur privatiseres.

– Vi trenger trygge og stabile tjenester og beredskap. Det er uholdbart at flyene var ute av drift i et halvt døgn og vi må vite at dette ikke skjer igjen. Det er helt avgjørende for oss som har flest innbyggere i Finnmark og ikke sykehus, sier hun.

Helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkhol, understreker også at det er viktig at folk nå får hurtig avklaring av statsråden og at trygghet ivaretas over hele landet.

– Det er nødvendig at vi raskest mulig får høre hva som er Høies løsning, sier hun.