Mener luftambulansene må bli en del av det offentlige helsevesenet

UNN holdt pressekonferanse om ambulanseflysituasjonen lørdag.

Pressekonferanse på UNN.  

nyheter

UNN holdt lørdag ettermiddag en pressekonferanse vedrørende situasjonen, hvor konstituert administrerende direktør på UNN, Einar Bugge, og Mads Gilbert var blant dem som stilte.

De forteller at konsekvensene har vært dramatiske, da det oppsto en livstruende situasjon natt til lørdag der en pasient skulle fraktes til Tromsø. Da flyet sto på bakken ble det først forsøkt transport med helikopter, men på grunn av dårlig vær ble pasienten til slutt behandlet ved Nordlandssykehuset.

Mads Gilbert mener den manglende kontinuiteten er truende, og sier det må løses raskt sett fra et medisinsk perspektiv.

- Vi bruker helikopter og bilambulanse når vi ikke har fly, og dette fører til svekket kapasitet lokalt. Det her kan ikke være en varig løsning, sier han.

UNN er bekymret for at det skal kunne skje igjen, og er kritisk til dagens anbudssystem. De mener luftambulansene må bli en del av det offentlige helsevesenet for å unngå ustabilitet i fremtiden.

- Det er fullstendig ubrukelig med et slikt system på så viktige og kritisk nødvendige beredskapsfunksjoner i samfunnet, sier Gilbert til Nordlys.

Ambulansefly satt på bakken

Fredag ettermiddag ble alle de ni ambulanseflyene til luftambulansetjenesten satt på bakken. Samme kveld mellom kl. 18.00 og 20.00 ble også de sju flyene som har nattevakt tatt ut av beredskap. Årsaken er at pilotene i flyselskapet Lufttransport FW AS, som leverer fly og mannskap i beredskap for tjenesten, har meldt seg ikke skikket til å fly.

Står fortsatt

Forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSSA) førte ikke fram fredag. Samme kveld meldte en rekke piloter at de ikke var i stand til å fly. Dermed stanset all transport med fly.

Lørdag morgen står fortsatt flyene i Tromsø og Ålesund, mens driften nå går som normalt i Bodø, Kirkenes, Alta, Brønnøysund og på Gardermoen.

– Da har vi en situasjon som er tilnærmet normal. Det er ikke uvanlig at et eller flere fly er ute i en periode på grunn av teknisk feil aller andre uforutsette ting, så nå begynner dette å normalisere seg, sier kommunikasjonssjef Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten til NTB.

Tilnærmet normalt

Til Nordlys melder Luftambulansetjenesten om en tilnærmet normal situasjon lørdag, men at flyet i Tromsø ikke er klart til å utføre transportoppdrag.