Fredag møttes Nord-Koreas leder Kim Jong-Un, og Sør-Koreas president Moon Jae-In i Panmunjom. Der ble de enige om en fredsavtale mellom landene som har hatt en konfliktfylt fortid.

– Det er helt fantastisk. Jeg fulgte med på alle møtene gjennom koreansk nett-tv og koreanske aviser. Jeg blir så rørt, forteller Hijoo Moon til iTromsø.

Moon er fra Sør-Korea, men bor i Tromsø. Derfor var fredsavtalen kanskje ekstra spesiell for henne enn for andre tromsøværinger.

– Det var en sterk opplevelse. Jeg tror det er første gangen de to statslederne har møtt hverandre, sier Moon, som er domkantor i Tromsø domkirke.

– Tenk om det blir ett land igjen

Nå håper Moon at landene bygger videre på fredsavtalen som har blitt gjort.

– Jeg håper vi får oppleve det samme som Tyskland opplevde i 1989, ved at landene blir gjenforent. Nord-Korea og Sør-Korea er ett folk. Tenk om det blir ett land igjen, sier Moon håpefullt.

– Det er mange i Sør-Korea som har familie i Nord-Korea, og motsatt, som vil se dem igjen. Selv har jeg ingen i Nord-Korea, men jeg kjenner på følelsen. Jeg håper virkelig de blir gjenforent på et tidspunkt.

– Hvordan har koreanere reagert på avtalen?

– Jeg har ikke snakket med noen, men i følge avisene er de veldig positive til avtalen, og er veldig glad for at de har kommet fram til en avtale og at krigen har sluttet. Det som har skjedd nå har jeg aldri opplevd, og det betyr veldig mye at Kim Jong-Un har vært på sørkoreansk jord.

Spennende framtid i møte

Fredsavtalen innebærer blant annet at landene skal foreta full atomnedrustning på Koreahalvøya.

– Det blir spennende å se hva som skjer videre med møtene mellom Donald Trump og Kim Jong-Un. Dette forutsetter et langsiktig arbeid, også håper jeg de vil opprettholde nedrustingen av atomvåpen, forteller Moon.

– Frykter du at avtalen bare blir kortvarig?

– Jeg håper virkelig at den blir opprettholdt og at den ikke bare blir kortvarig.