300.000 utenlandske reisende fløy herfra i fjor

Bare Oslo er større enn Tromsø i antall utenlandske passasjerer på innenriksflygninger.

POPULÆR: Tromsø lufthavn Langnes hadde 298.000 utenlandske passasjerer i 2017.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tromsø lufthavn Langnes hadde 298.000 utenlandske passasjerer i 2017. 251.000 av disse reiste videre til en annen flyplass innenlands, mens 47.000 reiste ut av landet. Det melder NHO Luftfart i en pressemelding.

Størst andel i Nord-Norge

De tre flyplassene med høyest andel utenlandske reisende på innenriksfly, ligger alle i Nord-Norge. Etter Tromsø (17 prosent) kommer Svolvær, med 13 prosent (14.000 utenlandske reisende) og Evenes, med 12 prosent (74.000 utenlandske reisende). Også i Alta og Hammerfest er det et betydelig innslag av utenlandske reisende sett opp mot flyplassens størrelse, melder NHO Luftfart.

Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Tallene dokumenterer luftfartens betydning for reiseliv og næringsliv i hele landet. Spesielt for Nord-Norge, med store avstander, er luftfarten en viktig forutsetning for turisme og næringsutvikling, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

Utenlandske turister står for hele trafikkveksten i luften i Norge siden 2013. De flyr altså langt mer til Norge, og i Norge, enn tidligere.

Tromsø hadde landets høyeste andel utlendinger som reiser innenlands. Kun Oslo er høyere i rent antall.  Foto: NHO Luftfart

 

Vil spre utover landet

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er fornøyd med tallene.

– Dette er en knallbra utvikling fordi et av reiselivets viktigste mål er å spre turisttrafikken. Hvis vi skal klare å ta ut potensialet fra veksten i det globale reiselivet, må vi øke satsingen på flere destinasjoner hele året. I 2017 så vi at overnattingsveksten flatet ut etter sterk turistvekst i 2014, 2015 og 2016. Det betyr at arbeidet med å markedsføre flere flotte steder i Norge blir enda viktigere fremover, sier hun.

Flyselskap som fløy fra Tromsø betalte i 2017 76,4 millioner kroner i den nye flypassasjeravgiften.