Innen to måneder skal de kutte all unødvendig engangsplast

Når kalenderen viser 2. juli skal du ikke kunne finne sugerør, rørepinner, plastglass eller plastposer på Hurtigrutens skip.

Konsernsjef Daniel Skjeldam og Hurtigruten kutter én million sugerør - og en rekke andre unødvendige plastprodukter.   Foto: Ørjan Bertelsen/Hurtigruten

nyheter

Hurtigruten vil ta grep om mengden unødvendig engangsplast om bord på sine skip, og kutter nå all sånn plast fra sommeren av, både langs kystruten Bergen-Kirkenes, og på deres ekspedisjonsskip. Målet er å bli verdens første plastfrie rederi.

– I det siste har det blitt snakket mye om plastforurensning. Og det har vært et voldsomt engasjement. I Hurtigruten har vi hatt fokus på plastproblemet gjennom mange år. Vi mener det er på tide med handling. Ved å kutte engangsplast allerede nå, håper vi å kunne vise andre at det faktisk er mulig å gjøre noe med problemet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Nesten én million plastsugerør

Avgjørelsen innebærer utskiftninger i en del ting som brukes om bord. Plastsugerør skal byttes med sugerør i metall. Rørepinner forsvinner helt. Det samme gjør plastglass pakket i plast, plastbestikk, plastposer, plast-tannpirkere, plastforklær, engangspakker med smør – og alt annen engangsplast som selskapets 400.000 gjester og 2.500 ansatte omgir seg med hver eneste dag.

Det er store mengder plast som nå kuttes:

  • 960.000 sugerør - 2.800 kilo plast
  • 390.075 plastglass på lugarer - 5.000 kilo plast
  • 826.000 engangspakker smør - 826 kilo plast
  • 200.000 plastposer - 4.000 kilo plast
  • Et ukjent antall plastforklær - omtrent 4.300 kilo plast

Gjelder alle skip, hoteller og restauranter

Plastforurensning er en av de største truslene mot verdenshavene. Hurtigruten mener nå at de, som en stor aktør, har et ansvar. Årlig har ansatte og gjester på skipene plukket søppel fra strender langs norskekysten.

– Vi ser med egne øyne hvor stort dette problemet er. Derfor kan vi ikke sitte stille og se på det som skjer, sier Skjeldam.

Plast-stoppen gjelder også for de tre hotellene, restaurantene og resten av virksomheten Hurtigruten driver på Svalbard, gjennom datterselskapet Hurtigruten Svalbard.

I tillegg til at engangsplast bannlyses internt i selskapet, tar Hurtigruten nå kontakt med alle sine leverandører og ber dem kutte plastmengden.

– Ingen kan vinne krigen mot plast alene. Vi trenger gode allierte. Derfor stiller vi nå enda strengere krav til våre leverandører. Det trengs om vi skal nå målet vårt: Å bli verdens første plastfrie rederi, sier Skjeldam.