I forrige uke skrev iTromsø om naboer som klaget til kommunen om støy fra måser rundt Sommerlyst skole.

Én av naboene skrev i klagen: «En armada av måker har slått seg ned på taket av skolen og vi opplever at disse lager så mye støy at det går ut over trivselen i vår hverdag. Hovedproblemet er jo at det går hardt ut over nattesøvnen, og tidvis går vi rundt som zombier».

Rektor ved Sommerlyst, Maria Holst, sier at hun har tatt opp saken med skoleeier og vaktmester på skolen, men har fått beskjed om at det ikke er lov å fjerne reir og egg. Miljørådgiver i kommunen, Bo Eide, bekrefter at alle fugler er fredet ved lov i hekketiden.

HAUKEN HAR FLØYET: Mandag denne uka var hauken løsna i vinden og blåst av taket. Måsene, derimot, var på plass.

Naboer av trykkbassenget har også klaget, og nå har Vann og avløp satt opp en svevende hauk for å skremme bort måsene.

– Det er mange måser som har pleid å hekke på taket, og vi har fått henvendelser fra naboer som gjerne ser at vi gjør noen tiltak, sier Ann May Berg, driftsingeniør på Vann og avløp.

Fugleskremsel

Berg forteller at de har satt opp en haug på toppen av trykkbassenget, men at den kan løftes av og erstattes med en drage for at ikke måsene skal bli vant til den.

– Det er ingen fare for at måsene forurenser drikkevannet, men det ser ikke bra ut å ha fugler så nært. Mattilsynet er også positive til at vi klarer å holde taket rent, sier hun.

Hauken ble satt opp 23. april så det er fortsatt for tidlig å si hvilken effekt den vil ha.

– Det er fortsatt snø på taket, og måsene har ikke begynt å hekke ennå. I juni vil vi nok vite om det har hatt god effekt eller ei, sier hun.

– Lite fugl

Skadedyrbekjemper Geir Jæger i Nokas Skadedyrkontroll kan informere om at stanga hauken er festa til er lett bevegelig for å tåle litt vær og vind, og at selve fuglen er laget av nylon og ikke veier mer enn cirka 100 gram. Den ligner en hauk i form og størrelse, og er ment å se ut som om den er på jakt.

– Jeg sitter på et kontor i Tønsberg og ser ut over et industriområdet. Fra vinduet ser jeg rundt 40 hauker som vi har plassert ut i løpet av de siste to årene, og nå er det særdeles lite fugl å se på takene. Måsene finner seg selvsagt hekkeområder andre steder, men forhåpentlig på et mer naturlig sted, sier Jæger.

Han mener at utbygging av industriområder og lignende på steder hvor det tidligere var naturlig for måser å bygge reir, skaper problemer for fuglene.

– En fugl burde jo være på yttersiden av Ringvassøya og spise fisk, ikke i sentrum å spise kebab.