Tom Høgli til Arbeiderpartiet:

– Ap har invitert en mann som «aldri har gjort et ærlig stykke arbeid» til arbeidernes dag

TIL-fotballspiller Tom Høgli var hovedappellant på Aps 1. maifrokost.

AP-sympatisør: Tom Høgli er både fotballspiller og Ap-mann. Her holdt han en flammende tale på vel 20 minutter til alle fremmøte på Aps 1. mai-frokost. Foto: Martin Lægland 

nyheter

– Det er litt dristig å invitere en mann som aldri har gjort et ærlig stykke arbeid til å holde tale på en dag som denne.

Slik startet fotballspilleren Tom Høgli sin appell til Ap på arbeidernes internasjonale kampdag, folkelig kjent som arbeidernes dag.

– Gratulerer med dagen, det er en historisk dag, sa Høgli og fortsatte:

– Arbeiderbevegelsen evner å vise kampglød, styrke og fellesskap for å oppnå gode resultater. Derfor må vi bygge et lag sammen, både i idretten, politikken og samfunnet for øvrig. Til tross for at jeg er del av en kynisk business der egoismen kan flomme litt over, må jeg si at jeg elsker fellesskap. Jeg etter pris på et samfunn der vi gjør hverandre gode.

Samme oppskrift

Høgli brukte sine tilmålte 20 minutter til å snakke om lagbygging, og han adresserte fellestrekk mellom idrett og politikk.

– Fotball og politikk har faktisk ganske mye til felles. Vi jobber i lag og ønsker å oppnå resultater. I TIL har vi et ønske om å komme høyt på tabellen når sesongen er over. Vi ønsker å vinne trofeer, mens et parti som Ap ønsker å vinne valg. Det er de samme ingrediensene som kreves: Langsiktighet, hard jobbing, lojalitet, dedikerte personer, men viktigst av alt er et velfungerende lag. Enkeltpersoner kan vinne en og annen kamp, men skal vi havne høyt på tabellen, eller vinne valg, må laget fungere.

SANG: Det var fulle lokaler på frokosten. Ap-veteran Tove Karoline Knutsen ledet som alltid an i allsang. Foto: Matin Lægland 

Høgli snakket om lagspill og trakk fram TILs innsats for inkludering, både med lavterskeltilbud for unge mennesker innen fotball, og «gatelaget» TIL skal opprette som et tilbud for folk med rusutfordringer.

Skal ikke inn i politikken

Ap-topp Jarle Heitmann har tidligere i år sagt til bladet Nordlys at han ønsker å få Tom Høgli aktiv i kommunepolitikken – og på Aps liste til kommunevalget i 2019. Men det avviser Høgli tvert.

– Jeg kommer ikke til å finnes på noen kommunestyreliste til valget. Men jeg beundrer jobben Arbeiderpartiet gjør, de er et solid lag. Av og til får man dårlige målinger. Jeg er ikke noen politisk analytiker, så jeg skal ikke driste meg til å komme med noen oppfordringer, foruten at de må være tydelige i sine budskap, sier Høgli til iTromsø etter appellen.

Begeistret varaordfører

Varaordfører Jarle Aarbakke lot seg begeistre av Høglis tale på frokosten.

– Høgli var god. Jeg visste han kom til å være god, men han var bedre enn jeg ventet. Han har også en stor troverdighet når han snakker om lagbygging, gjennom hans bakgrunn i TIL og på landslaget. Han nevnte også søndagens kamp på Alfheim – det er når det bøtter imot man finner ut hvor sterkt laget er. Da greide TIL å berge et poeng. Det har sikkert vi i Ap noe å lære av også, sier Aarbakke.