Han har sittet varetektsfengslet siden 29. november 2017, og politiet fikk i forrige uke medhold i retten om ytterligere fem ukers fengsling, altså fram til starten av rettssaken. For andre gang i vår, ankes beslutningen om videre fengsling til øverste nivå og Hålogaland lagmannsrett har onsdag oversendt anken til Høyesterett.

– Han ønsker å få tilbringe tid sammen med familien og forberede seg sammen med de på det som venter i forkant av rettssaken, sier forsvarer Gunnar Nerdrum Aagaard om Fagerlis ønske om å slippe ut av varetekt.

– Nedbrutt

Fagerli har innrømmet straffskyld for den første delen av tiltalen og ikke endret forklaringen sin siden da. Han har derimot ikke erkjent straffskyld for tilleggstiltalen. Aagaard legger ikke skjul på at den langvarige fengslingen har preget klienten hans.

– Han har det veldig tøft. Det å sitte fengslet så lenge bryter deg ned både fysisk og psykisk, og min klient er ikke noe unntak. Det er også stor forskjell mellom å sitte fengslet med rettskraftig dom og varetektsfengslet. Når du er i varetekt kan du ikke søke permisjon og blir innsatt helt uforberedt. Både han og familien føler at de har vært fanget i et slags limbo de siste fem månedene hvor ting har vært uavklart. Vi mener nok er nok, og håper nå at han kan få slippe ut fram til rettssaken starter, sier Aagaard. Svaret på anken forventes i løpet av de nærmeste dagene.

20 vitner mot

Aagaard omtaler saken mot hans klient som stor og omfattende, i et tromsøperspektiv, og har ikke hatt tid til å forberede forsvaret ennå etter at de fikk tilsendt den nye tiltalen i slutten av forrige uke. Aktoratet skal ha innkalt rundt 20 vitner i saken, og Aagaard mener varetektsfengslingen av hans klient vanskeliggjør muligheten til å gå gjennom saken mot ham.

– Som forsvarer synes jeg det er frustrerende at vi får begrenset mulighet til å forberede et forsvar all den tid min klient sitter i varetekt. Han skal forsvare seg mot over 5.000 sider og har ikke hatt mulighet til å gå skikkelig igjennom grunnlaget for anklagene mot ham. Det er veldig krevende å gjennomgå en så omfattende sak via en dårlig telefonlinje fra fengselet og i besøksrommet, uten tilgang på et privat kontor, sier Aagaard:

– Virkeligheten politiet prøver å fremstille i denne saken samsvarer ikke med virkeligheten slik min klient oppfatter den, og vi skulle gjerne fått gå gjennom deler av beslaget til politiet. Dette lar seg vanskelig gjøre når han er fengslet.

Det er satt av tre uker til rettssaken som starter i Nord-Troms tingrett i slutten av mai.