Det var da den norske statsborgeren Julienne Sebagabo (44) var på ferie i Rwanda i fjor, at hun ble arrestert på flyplassen og anklaget for folkemord. Hun har nå sittet i varetekt i Rwanda i ett år og tre måneder. Det skriver TV2, som omtalte saken først.

I løpet av 100 dager i 1994 ble nesten én million tutsier og moderate hutuer i Rwanda drept i en rekke bestialske hendelser. Nå er Sebagabo tiltalt for å ha vært med på folkemordet. Selv hevder hun at anklagene mot henne er falske.

Onsdag morgen skal det, ifølge TV2, være et rettsmøte. Det er ikke klart hva som skal skje der. Sebagabos forsvarer, Brynjar Meling, ankom Rwanda tirsdag.

– Vi vet at hun har hatt to rettsmøter tidligere som har vært berammet, og begge har endt med utsettelse. Vi vet ikke om det ender med utsettelse, eller om det blir en hovedforhandling der anklagene mot henne skal behandles. Vi vet ingenting, sier Meling til TV 2.

Ifølge tiltalen skal flere vitner ha anklaget henne, og de skal ha forklart at Sebagabo gikk rundt med jernstang og fant ofrene sine ved veisperringer, ifølge TV2.

Hennes sønn, Jean Bosco, som var tre år gammel da han i 1999 kom til Tromsø med moren sin, har kun fått snakke med moren sin på telefon et par ganger i løpet av tiden hun har sittet varetektsfengslet.

– Det å vite at hun er fengslet der nede er skummelt. Det er det første jeg tenker på om morgenen og det siste jeg tenker på før jeg legger meg, sier Bosco til TV2.