Framtiden i våre hender kritiserer kjøpesenter etter fjerning av bannere

Natt til 24. april hang Framtiden i våre hender opp over 20 bannere for å minnes «Rana Plaza»-ulykken. Ett døgn senere var nesten alle fjernet.

«RANA PLAZA»: Framtiden i våre hender bar de resterende bannerne i årets 1. mai-tog. Det ble også holdt appell om tekstilarbeideres vilkår. Fra høyre: Svein Gunnar Karlstrøm, Sigurd Cottis Hoff, Emma Kvalfoss Beckham, Jenny Dølvik, Sofie Stranger, Victoria Cecilie Jensen, Karen Dundas og Torstein Søgård.  Foto: Privat

nyheter

Framtiden i våre hender (FIVH) hadde i forrige uke hengt opp flere bannere rundt omkring i Tromsø, med påskrevne ord som «Rana Plaza» og «1138». Bakgrunnen var for å markere at det er fem år siden en bygningskollaps rammet «Rana Plaza» i Bangladesh, der 1.138 tekstilarbeidere omkom og flere tusen ble skadd.

– Dette er en del av FIVHs nasjonale kampanje for å gi tekstilarbeidere bedre rettigheter og vilkår. Arbeiderne blir utsatt for dårlig lønn og lange arbeidsdager der de knapt får toalettpauser, mens vi kjøper klær som ingenting. Dette prøver vi å belyse, sier Sigurd Cottis Hoff, leder i FIVH Tromsø.

RETTER KRITIKK: Sigurd Cottis Hoff, leder i Framtiden i våre hender Tromsø, synes det var kritikkverdig av Jekta å fjerne bannerne.   Foto: Privat

 

Kritikkverdig

Totalt ble det hengt opp 21 bannere og to plankeskilt. Da de skulle ta alt ned igjen natt til 25. april, var det kun ett av plankeskiltene og seks bannere som ikke var tatt vekk. Blant annet hadde samtlige bannere som ble hengt opp utenfor Jekta storsenter blitt fjernet nesten umiddelbart.

Hoff påpeker at det kan være flere grunner til at bannerne ble fjernet, men mener likevel at det er kritikkverdig av Jekta, da de har flere butikker som selger tekstilprodukter.

– Da Jekta i dette tilfellet raskt fjernet alle fire bannerne, kunne dette oppfattes som at de ikke ønsker å belyse tekstilindustriens mørke sider og det synes vi er lite raust, sier han.

LES OGSÅ: Skal få ned forbruket og opp gjenbruket med ny pop up-butikk (for abonnenter)

Sikkerhetsavtale for tekstilarbeidere

Hoff forteller at tekstilarbeideres rettigheter er noe FIVH har fulgt med på i flere år, og spesielt etter «Rana Plaza»-kollapsen i 2013. Blant annet har de jobbet med å få Norges største aktører innen hjemmetekstiler, Kid interiør, Princess og Ikea, til å signere sikkerhetsavtalen «The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh», en juridisk avtale mellom kleskjeder og en rekke fagforeninger. Ikea har, ifølge Hoff, foreløpig ikke signert denne avtalen.

– Denne avtalen gjør det blant annet enklere for arbeiderne å organisere seg, noe som tidligere år har vært umulig, sier han.

Fjernes automatisk

Senterleder ved Jekta storsenter, Laila Myrvang, kommenterer til iTromsø at det ikke ligger en politisk agenda bak fjerningen.

–Vi har døgnbemanning av vektere som har som instruks å fjerne alt som blir hengt opp, uansett hva det er. Dette skjer altså automatisk, sier hun.

LES OGSÅ: Sparer tusener på mindre matkasting