Tidligere NU-leder fikk upassende melding fra politisk rådgiver: – Tror aldri jeg har følt meg så liten og dum

Ivar Vigdenes (Sp) som var Ola Borten Moes politiske rådgiver i den rødgrønne regjeringen, bekrefter at det var han som sendte melding til Silje Ask Lundberg.

Silje Ask Lundberg. 

nyheter

– Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag, skriver Vigdenes i en SMS til VG onsdag ettermiddag.

Bekreftelsen kommer etter at Silje Ask Lundberg i et Facebook-innlegg sier at hun i 2013 varslet om det hun mener var upassende oppførsel fra en politisk rådgiver i regjeringsapparatet.

«Mitt varsel i 2013 handlet først og fremst om en politiker som ikke var bevisst sin egen rolle – og makt – i møte med en ungdomsorganisasjon, og at SMK burde gjøre noe for å sikre at dette ikke skjedde igjen», skriver Lundberg ifølge VG.

Vigdenes er en av de ti mennene som i 2016 var på en hyttetur i Sverige. Det var på denne hytteturen at en grov Facbook-melding ble sendt til Liv Signe Navarsete, med teksten «Vi har lyst på fitta di».

Partiet har fortsatt ikke kommet til bunns i hvem som skrev denne meldingen.

Oppfattet Vigdenes som flørtete

Ifølge Lundberg hadde hun møtt den politiske rådgiveren ved flere møter og sammenkomster. Den daværende Natur og Ungdom-lederen skriver at hun oppfattet tonen som «i overkant uformell og flørtete».

– Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på TV», diskuterte vi hendelsen, skriver hun på Facebook.

Derfor valgte hun etter hvert å varsle Statsministerens kontor (SMK). Hun sier at hun kort tid etter varslet ble oppringt av statsråden ved det aktuelle departementet.

– Tror aldri jeg har følt meg så liten og dum

«I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner – og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde. Like etter ringte vedkommende, beklaget og la seg flat.»

«Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side.»

NRK skriver at de har forsøkt å få kommentar fra Vigdenes, og daværende statsråd Ola Borten Moe, som skal ha kontaktet Lundberg, men uten hell. De skriver også at de har vært i kontakt med partiet, som ikke ønsker å bekrefte om de har mottatt noe varsel om hendelsen.

Reagerte på håndteringen

Lundberg skriver at hun mener det ikke bare er det hun varslet om som var problematisk, men like mye håndteringen i etterkant.

«Det var ingen anonymitet i håndteringen av varselet. SMK tok aldri kontakt med meg. Jeg har senere fått vite at partiapparatet aldri ble varslet om saken heller. I stedet ble den forsøkt løst på bakrommet, gjennom en telefonsamtale hvor jeg ble bedt om å droppe saken. Og det som hadde vært målet mitt – nemlig bevisstgjøring rundt maktforhold og roller i regjeringsapparatet, den kom ikke.»

Hun skriver at hun tok kontakt med generalsekretæren i partiet i år etter #metoo-kampanjen, for å gjøre partiet oppmerksomme på varselet fra 2013, men at hun ikke lenger hadde behov for å ta saken videre. Hun er ferdig med den, og vedkommende har beklaget, skriver hun.

«Det gikk 3 ½ år fra jeg varslet, til #metoo raste inn over norsk samfunnsliv. Jeg håper lignende oppførsel ikke hadde skjedd i dag, men synes det er svært synd at det gikk såpass lang tid før det politiske Norge våknet. Så håper jeg også at et slik varsel i dag ville blitt møtt på en helt annen måte enn det jeg gjorde», skriver hun.

Lundberg forklarer at hun skriver innlegget fordi hun den siste tiden har blitt kontakt av media med spørsmål om hendelsen. Hun skriver at hun ikke kommer til å kommentere saken ytterligere.