Onsdag og torsdag er rådmennene fra de seks største kommunene i Nord-Norge samlet i Tromsø for å utveksle erfaringer. Det såkalte R6-møtet («r» for rådmann) er en ny arvtaker etter de gamle O6-møtene («o» for ordfører). Rådmennene møttes for første gang i Bodø i fjor under R6-paraplyen, men har møttes på denne måten siden 2013. Det som er nytt, i tillegg navnet, er at nå samles ikke kun rådmennene, men også hver enkelt rådmanns ledergruppe.

– Vi har mange av de samme utfordringene og vil sikre samarbeid der hvor det er naturlig. Sånn sett er formålet med dette nettverket å gjøre Nord-Norge sterkere, sier Britt Elin Steinveg, administrasjonssjef i Tromsø kommune.

– Nyttig for Bodø

Rolf Kåre Jensen, rådmann i Bodø, forteller at han er omringet av kommuner som er veldig mye mindre enn Bodø.

– Det er begrenset hva vi kan samarbeide om fordi vi har så få felles utfordringer. Da er det nyttig for oss å kunne snakke med noen som kjenner vår hverdag.

Ingen av rådmennene ser at nettverket lider under bråket rundt fylkessammenslåingen. Bjørn-Alte Hansen fra Alta er med i et lignende nettverk i Finnmark også, men sier at Alta har både utfordringer og muligheter som andre kommuner i Finnmark ikke har.

– For meg er dette nettverket gull verdt.

– Hvordan stiller nettverket seg til fylkessammenslåingen?

– Vi ser at Alta har mer å hente i Tromsø enn i resten av Finnmark så vi er for den nye regionen. Det har vært en diskusjon om å flytte fylkesgrensa hvis det ikke blir en sammenslåing, sånn at vi havner i Troms, spøker han.

– Har lest om Tromsøbadet

– Vi skal også planlegge nytt svømmebasseng i Bodø, og jeg har jo lest i avisa om Tromsøbadet. Der er det sikkert bra ting, men helt sikkert også noe å lære om hva som kunne vært gjort annerledes, sier Rolf Kåre Jensen.

– Hva kan disse rådmennene lære av Tromsø, Steinveg?

– Vi er Nord-Norges største kommune, og i så måte er vi storesøster i dette nettverket. Vi deltar også i ei storbygruppe med de syv største byene i Norge, og det jeg lærer der tar jeg med meg hit. Nå skal jeg snart gå gjennom utfordringer vi har med befolkningsvekst, og dét er erfaringer de andre kommunene kan ta med seg.

LEDERNETTVERK: Onsdag og torsdag møtes rådmennene i de fem største kommunene i Nord-Norge for å lære av hverandre. Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg ga en statusoppdatering fra Tromsø. ALLE

Blant temaene de skal innom i løpet av de to dagene er høringsinnspill til ny havnelov, orientering om helsehuset i Tromsø, arbeidet med arktisk hovedstad og plastfri by.

– Står erfaringene med å bygge badeland på agendaen?

– Det er ikke et tema, nei, men hele ledergruppen min er her så i pausene er det rom for å snakke om hva man vil, avslutter Steinveg.