Fylkesmannen med rydde-pålegg til Lerøy:

– Ser alvorlig på plastforurensning

Fylkesmannen i Troms ber Lerøy Aurora AS rydde opp etter plastforurensning i Sandneshamn. – Vi skal rydde opp, svarer Lerøy.
nyheter

Fylkesmannen har vært på befaring på stedet, og da påvist plastforurensning.

– Dette ser vi alvorlig på. Nå varsler vi forurenseren om at de må rydde opp, meldes i en pressemelding.

Fortsatt plast i strandsonen

I vinter ble gamle oppdrettsmerder sagd- og kvernet opp, noe som førte til plastforurensning. Fylkesmannen fikk tips og klager fra nabo og grunneier.

– Vi fulgte opp saken og fikk forsikringer fra Lerøys underentreprenør om at dette skulle det ryddes opp i, sier Fylkesmannen i en pressemelding.

Fylkesmannen fikk imidlertid nylig vite at det fortsatt er plast fra merdene i strandsonen, og mener at forsøplinga kan være omfattende.

– Vi er også bekymret for at fugler og andre dyr kan forveksle plasten med mat, sier Fylkesmannen, og opplyser om at alt det svarte man ser på bildene er plast, ikke tang.

– Forferdelig leit

Lerøy Aurora lover nå å ta tak i dette allerede i fredag ettermiddag, og vil rydde opp etter seg.

– Vi synes dette er forferdelig leit, og skal selvfølgelig ta ansvar så det ikke skal være noe igjen, sier driftssjef Hugo Nilsen.

Det var i januar merdene ble destruert, men akkurat i den perioden kom det snø, ifølge Nilsen, som gjorde det vanskelig å få tatt alt med en gang. Det ble liggende igjen rester akkurat der merdene ble kvernet opp, samt at noe har blåst over på naboeiendommen.

– Vi leide inn firmaet Vakumkjempen for å gjøre dette arbeidet på en god måte. De var der i flere dager for å støvsuge området, men det var ikke mulig å få med seg det som hadde havna under isen.

Nilsen forteller at det hele tiden har vært en plan om å rydde opp så snart snøen forsvant.

– Nå har den akkurat forsvunnet, og vi hadde tenkt å avtale befaring med grunneier. Vi framskynder nå denne, så vi går i gang allerede i ettermiddag med en første befaring og opprydding, sier han.