UNNs nettside for spillavhengige: Mange besøkende, men få bruker chatten

Flere er innom på spillsnakk.no for å teste om de er spillavhengige, men få benytter seg av muligheten til å chatte med en behandler. Nå utvides chattens åpningstid for å treffe flere i målgruppa.

delvis fornøyde: Behandler Maja Branovacki (t.v.) og enhetsleder Jorunn Lorentsen ved Ruspoliklinikken er delvis fornøyd med spillsnakk.no etter et drøyt halvt år i drift. – Mange tar spillavhengighetstesten, men få bruker chatten, sier Lorentsen. FOTO: FRANK LANDE 

Dette er saken
  • Ruspoliklinikken ved UNN lanserte i august 2017 nettsiden spillsnakk.no hvor man kan ta en test for å sjekke om man er spillavhengig, eller chatte med en behandler.
  • Tjenesten er unik i Norge og er tilgjengelig for folk i hele landet.
  • Halvveis i prosjektet er resultatet at få bruker chatten, men at mange tar testen.
nyheter

I august 2017 lanserte UNN en nettside rettet mot spillavhengige, både av dataspill og pengespill. Spillsnakk.no tilbyr en test man kan ta for å sjekke om man er spillavhengig, og et forum hvor man kan chatte med en behandler ved Ruspoliklinikken. Noe av formålet med å lansere en chat på nett var å møte de spillavhengige der de var, men etter et drøyt halvår viser det seg at ikke så mange benytter seg av chatten.

– Erfaringene våre så langt er at mange tar testen, da særlig den som er retta mot gamere. Vi har også sett at det er kommet inn omtrent 30 prosent flere henvendelser om spillavhengighet her siden vi lanserte siden, noe som kan skyldes nettsiden. Chatten hadde vi høye forventninger til, men der har vi foreløpig hatt veldig lav respons, sier Jorunn Lorentsen, enhetsleder ved Ruspoliklinikken.

ER DU SPILLAVHENGIG? TA TESTEN HER.

Åpner kveldschat

I utgangspunktet var det en psykolog som behandlet chatten, og fordi psykologer har arbeidsavtaler som ikke inkluderer arbeid på kveld og i helger, så har tjenesten kun vært tilgjengelig på dagtid. Da spillsnakk.no ble lansert i august i fjor sa Lorentsen at hvis de ikke traff målgruppen på dagtid, så ville de vurdere en alternativ løsning. Psykologen har slutta i jobben og i april ble behandler Maja Branovacki tilsatt som ny chatter.

– Nå går Maja inn og setter av to kvelder i uka til å sitte på chatten, og da håper vi at vi skal treffe bedre enn vi har gjort hittil, sier Lorentsen.

kveldschat: Chat for spillavhengige på dagtid har gitt lav respons, derfor sitter Maja Branovacki klar to kvelder i uka for å svare på spørsmål. FOTO: FRANK LANDE 

Branovacki sier at hun har jobbet cirka ti kvelder, men at det fortsatt er liten respons.

– Jeg kan se at folk gjerne er innom nettsiden om natta og i helgene, men da får de ikke hjelp siden jeg ikke er der, sier Branovacki.

LES OGSÅ: Nå skal gamblere og gamere få hjelp med et nytt UNN-tilbud

Noen vil bli innlagt

De som kommer til behandling i Tromsø for spilleavhengighet er mellom 20–40 år. Lorentsen sier at hva som er avhengighet når det gjelder gaming kan være vanskelig å vurdere siden det er en så naturlig del av unges hverdag.

– Det blir problematisk først når spillingen tar overhånd, og testen vår kan gi folk en god pekepinn for hvor de befinner seg på skalaen.

Foreløpig kan man ikke sende inn spørsmål og få svar utenfor chattens åpningstid, men det sees på løsninger for hvordan det kan gjøres uten å gå på bekostning av brukernes anonymitet.

– I dag behandler vi spillavhengighet kun poliklinisk, men vi har fått spørsmål fra noen som vil legges inn fordi de ikke klarer å bryte vanene sine. Jeg tror imidlertid at det beste er å få behandlingen der du er, fordi det er hjemme du skal klare deg, og derfor vil ikke innlegges være aktuelt, sier Lorentsen.