Fant bildekk, støvler og en lommebok i fjæra:

– Vi plukket mer søppel enn vi klarte å få med oss i bilene

Lørdag er den store nasjonale, strandryddedagen. I Tromsø har flere ivrige søppelplukkere vært rundt på strendene i byen for å rydde.

MYE SØPPEL: Peder Jenssen (til venstre), Joakim Holmgren, Atle Lien, Brynjar Andersen Saus, Sindre Lysø, Hanna Elisabeth Rasmussen, Demitu Mohammed, Linn Bruholt, Harald Christian Vestjord, Andreas Myrvoll, Nareerah Awong og Louise Marie Gustafsson plukket søppel i fjæra i en time lørdag. Foto: Thomas Birkeland 

nyheter

– Vi var 15 personer nede ved Åsgård, i det området der, og plukket søppel. Vi så ikke noen andre akkurat der, men i vet at veldig mange har vært ute i dag for å plukke søppel i dag, sier Linn Bruholt i AUF.

Hun er miljø- og klimaansvarlig i fylkeslaget, og fikk lørdag med seg flere AUF-ere ut på strandrydding.

– Det er utrolig bra at vi får satt fokus på dette med forsøpling. Jeg jobber mye med dette til vanlig, men nå får folk faktisk se hvor ille det er, sier Bruholt.

Fikk ikke med seg alt

BILDEKK: Sindre Lysø viser fram noe av søppelet gjengen i AUF plukket på den store strandryddedagen. Foto: Thomas Birkeland 

Til sammen var de 15 mennesker som gikk langs stranda og plukket søppel i en time.

– Vi fant mer enn det vi klarte å få med oss i bilene. Vi fylte bagasjerommet og baksetene på to biler, og fortsatt var det ting vi ikke fikk med oss, forteller Bruholt.

Senere skal hun tilbake til stranda å hente resten av søppelet.

– Var det overraskende å finne så mye søppel?

– Nei, nå har det jo vært mye fokus på dette i det siste, så vi visste at det kom til å være mye. Men det som overrasket oss var hvor mye rare ting vi fant, sier Bruholt.

Fant et bildekk

I fjæra fant de blant annet støvler, en lommebok, en pall, mye metall og plast og en del glass.

– Også fant vi et bildekk under en masse tang som vi så vidt fikk opp. Det var veldig nedgrodd og vanskelig å få opp, så det var tydelig at det hadde ligget der en stund.

Det samme var ifølge Bruholt tilfellet med mye av det andre de fant.

– Det lå mye greier helt nede i vannkanten, under tang og gjømt inni sanden som nok har vært der en stund, også lå det noe mer synlig, sier hun.

Viktig med fokus

Bruholt mener det er viktig å ha fokus på mengden søppel som finnes ute i naturen.

– Det er veldig bra at dette kommer mer og mer på dagsorden. Når folk får se at det som kastes i naturen faktisk ender opp et sted til slutt. Det er også fint at man får se hvor mye søppel som faktisk er i havet eller naturen, hvor stort problemet faktisk er.