Da Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund torsdag kåret vinnerne av årets NM i kjøttprodukter, kunne kjøttprodusenten Aron Mat på Kvaløya juble. For første gang siden debutåret 2000 kan de nå skilte med ny norgesmestertittel.

– Da vi første gang meldte oss på konkurransen, ble vi norgesmestre i pinnekjøtt. Nå er det vårt fenalår med honning som har utmerket seg, forteller daglig leder Espen Aronsen til iTromsø.

Tok tittelen fra nabobedrift

Mesterskapet arrangeres annethvert år. I 2016 var det Kvaløya-bedriften Solberg Pettersen AS som stakk av med mestertittelen på fenalåret, mens Aron Mat og Mydland fikk gullmedaljer.

– I en årrekke har fenalårene fra Tromsø utmerket seg. Her lager vi rett og slett de beste i landet. Sånn er det bare, sier Aronsen.

I år var det imidlertid kun Aron Mats lår som sto seg til gull og mestertittel, mens Mydlands sirupsaltede fenalår fikk sølv.

18 siden sist

Årets jury besto av 20 uavhengige dommere fordelt på fem ulike panel. Kriteriene produktene ble bedømt ut fra var råvare, utseende, lukt, smak og konsistens.

– Vi har fått flere gullmedaljer opp gjennom årene, men det er altså 18 år siden sist vi ble norgesmestre. Den tittelen henger veldig høyt hos oss, forteller Aronsen.

I 2000 var det pinnekjøttet som stakk av med tittelen.

– Siden det nå er fenalår, som vi omtrent kun lager i Norge, må vi nesten kunne anse oss som verdensmestre, sier han spøkefullt.

Færøyene og Island har imidlertid også tradisjon for fenalår. I tillegg kommer mye av kjøttet som brukes av kjøttprodusentene i Tromsø fra sistnevnte land. Det spørs med andre ord om argumentasjonen holder vann.