Innfører strakstiltak for å styrke beredskapen til ambulanseflyene

I dagens ekstraordinære styremøte i Luftambulansetjenesten HF ble ambulansefly-krisen drøftet.

LUFTTRANSPORT: Neste sommer skal ikke lenger Lufttransport AS ha hånd om luftambulansetjenesten. En rekke piloter har derfor forlatt selskapet, noe som har ført til problemer med å opprettholde beredskapsnivået. Foto: Tom Benjaminsen.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

– Det har de siste ukene vært jobbet med løsninger som skal sikre god beredskap også når ambulansefly ikke er tilgjengelig. Vi arbeider nå kontinuerlig med å sikre en god beredskap i hele landet og i Finnmark spesielt. Situasjonen er krevende, men det gjøres en stor innsats for at pasientene skal få den hjelpen de trenger, sier administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding som ble sendt ut etter dagens møte.

Følgende tiltak er kartlagt av styret og aktiveres etter behov:

 • Innleie av en Beech 250 propellfly fra Babcock, med besetning (også helsepersonell med norsk autorisasjon). Tilgjengelig på dagtid. Kan fly langbane og oppdrag til Svalbard. Det betyr at øvrige ambulansefly kan prioriteres på kortbanenettet.
   
 • To helikopter fra Forsvaret, med medisinsk innredning og anestesilege og medic om bord. Det første går på vakt i Kirkenes på tirsdag ettermiddag.
   
 • Innleie av ambulansejet (Learjet) fra Babcock.
   
 • I løpet av juni kan to nye ambulansehelikopter settes inn. Dette er helikoptre som kommer inn som følge av ny ambulansehelikopterkontrakt.
   
 • Babcock forbereder å overta driften av en eller to ambulanseflybaser.

I tillegg gjør Universitetssykehuset Nord Norge (UNN) og Finnmarkssykehuset HF følgende tiltak:

 • Finnmarkssykehuset setter inn ekstra bilambulanser ved behov. Bilambulansene kan ta de mindre alvorlige oppdragene slik at flyene avlastes og kan ta de oppdragene som haster mest.
   
 • UNN bemanner opp medisinsk koordinering av ambulanseflytjenesten, det vil si på regional AMK-sentral i Tromsø.

To av fem fly i beredsskap i natt

Fra mandag kl. 18.00 til tirsdag kl. 06.00 er to av fem ambulansefly i beredskap. Tirsdag fra kl. 06.00 til kl. 18.00 er fem av seks fly i beredskap melder Helse Nord på sin hjemmeside mandag kveld.