Et flertall bestående av Ap, SV, MDG og Rødt vedtok i desember 2016 å boikotte israelske varer som er produsert i okkuperte palestinske områder.

Opposisjonen krevde da at fylkesmannen foretok en lovlighetskontroll av vedtaket, for å se om det brøt med norsk utenrikspolitikk. Fylkesmannen viste da til at det var Utenriksdepartementet som foretok vurderinga. Kommunen har derfor ventet med å iverksette vedtaket, i påvente av vurderinga til departementet.

Ventetid

Politisk ledelse: Statssekretær i UD, Audun Halvorsen (H), sier at en boikott ikke er lovstridig, men at det ikke tilrådes.

Ett og et halvt år tok det å komme fram til ei vurdering, og 4. mai mottok Fylkesmannen i Troms et brev fra Utenriksdepartementet (UD), signert statssekretær Audun Halvorsen (H). Der kommer det fram at UD ikke har tenkt å stikke kjepper i hjulene for boikottplanene.

– Kommunal anskaffelsesboikott rettet mot varer og tjenester produsert i bosettinger på okkupert områder strider ikke mot Norges internasjonale forpliktelser på handelsrettens område, skriver Halvorsen til kommunen. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

Det kommer likevel fram at UD ikke er spesielt begeistret for boikotten.

– Regjeringen mener likevel at et slikt vedtak er lite tjenlig og noe vi ikke tilråder. Regjeringen ser ikke boikott som et hensiktsmessig virkemiddel for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne. Dialog og samarbeid er viktige forutsetninger for å skape tillit og løse konflikten.

Fornøyd

Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen fremmed forslaget sammen med kjendislegen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert (Rødt), som for anledningen deltok i kommunestyret i 2016.

– Det er kjempebra at departementet endelig har kommet til en konklusjon etter godt og vel et og et halvt år. Konklusjonen er som jeg tenkte at den måtte bli. Det finnes ingen grunnlag for å si at det skulle være ulovlig å ikke kjøpe varer fra et ulovlig okkupert område, sier Olsen.

– Vi ønsker ikke å støtte økonomisk virksomhet på okkuperte områder. Samtidig har saken en symbolsk side. Det viser at Tromsø står fast på FN-vedtakene som erklærer Israels okkupasjon av de palestinske områder er ulovlig.

FORSLAGSSTILLER: Mads Gilbert var en av forslagsstillerne til boikottforslaget. Her fra en av hans sjeldne opptredener i kommunestyret.

Olsen mener vedtaket er like viktig i dag som i 2016, med tanke på at USA planlegger å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Og siden det nå er 70 år siden fordrivelsen av det palestinske folk startet, og Israel som stat ble etablert, sier Olsen som også vil oppfordre andre byer til å fatte lignende vedtak.

Begeistret ordfører

Ordfører Kristin Røymo er også begeistret for vurderinga til UD.

– Jeg er veldig glad for det, selv om det tok litt tid. Hver for oss har vi en relativt liten innkjøpsmakt, men til sammen har vi stor innkjøpsmakt, og kan hindre de folkerettsstridige okkupasjonen i å være økonomisk lønnsomt. Jeg er glad for at vi nå kan begynne boikotten, sier Røymo.

Hun mener det ikke er noe motstridende mellom å bedrive boikott og å løse konflikten gjennom dialog.

– Vi er helt enig med regjeringa i at dialog er det beste virkemiddelet for å løse konflikten, selv om den er flere tusen år gammel konflikt. Men kommunestyret i Tromsø har gjort et vedtak om at vi ikke vil bidra til å styrke Israels økonomi i de okkuperte områdene, sier Røymo.

BOIKOTT: Nå kan Tromsø kommune boikotte av israelske varer fra okkupert område.

Statssekretæren i UD skriver avslutningsvis i brevet til Fylkesmannen at departementet ikke har vurdert hvorvidt boikotten strider med nasjonale anskaffelselseslovgivning, ettersom det ligger under Næringsdepartementet.

– Hvis de vil forsette å protestere så må de gjerne gjøre det. Vi har et vedtak vi vil gjennomføre, og det er opp til regjeringa om de vil protestere ytterligere, sier Røymo.