Ikke fordi iTromsø har lyst til å fjerne den noe loslitte, filosofiske og sosialt handikappede hunden – vi skulle gjerne ha beholdt ham lenge ennå.

Grunnen til at stripen snart er som historie å regne er at Martin Kellermann, mannen bak serien, har bestemt seg. Nok er nok.

"Folk som babler"

– Spørsmålet er vel heller hvorfor jeg har holdt på så lenge. Jeg føler at serien bare er masse babling, og jeg irriterer meg jo over folk som babler. Så da er det liksom ikke så gøy å bidra til all denne bablinga, uttalte Kellermann til svenske Dagens Nyheter, avisen der serien er trykket lengst.

Vil ikke la seg intervjue

iTromsø har prøvd å få et intervju med Kellermann, men hans norske redaktør i Strand Comics, Lasse Espe, sier at det ikke lar seg gjøre.

– Martin er veldig lite gira på å la seg intervjue. Han synes ikke det er noe stas, og intervjuet han ga Dagens Nyheter er et veldig sjeldent unntak, sier Espe.

Rocky har satt dype spor i serie-Skandinavia. Før Rocky fantes det ikke tegneserier som rettet seg direkte til unge voksne på samme måte.

Banet vei

Flere av seriene som er populære i dag – eksempelvis iTromsøs Lille Berlin og Zelda, Nemi, Kollektivet, Bæstis m.m. ville neppe være like populære dersom ikke Kellermann og Rocky hadde banet vei og vært inspirator.

Årsaken til at Kellermann nå legger tegnestiftene på hylla, er helt enkelt at han har gått lei.

Tilknytning til Tromsø

– Jeg liker ikke å være nødt til å gjøre noe jeg ikke har lyst til. Tegneserien oppsluker alt, du går bare rundt og tenker på de greiene hele tida. Jeg hadde mer lyst til å pønske ut nye ting jeg kunne bygge, sa han til Dagens Nyheter.

Martin Kellermann har ofte vært i Tromsø. Blant annet holdt han et bejublet foredrag på Studentuka i 2007 da undertegnet journalist var i publikum.

Han har en naturlig tilknytning til Tromsø og omegn.

I tre år bodde han og familien på Rødberghamn, på andre siden av Malangen fra Kvaløya.

Skildret barndommen i serie

Der gikk han på skole – noe han har beskrevet i tegneserienovellen "Too cool for school". Han beskriver opplevelsen slik:

"Jævlig sprøtt miljø å bo i egentlig, førti mil nord for Polarsirkelen ... Tre meter høye snøfonner ... NATO-øvelser 365 dager i året ..."

En annen stemningsrapport fra tiden i Troms er denne:

"En annen kjip ting med å bo på Nord-Polen var at vi måtte gå på tur hele tiden. Og at vi måtte drikke så mye tran fordi det var mørkt døgnet rundt ti måneder i året ..."

Nå går altså Rockys tilstedeværelse i iTromsø mot sin slutt. Det er ennå ikke spikret når den siste stripa er på trykk.

– Trist at han forsvinner

Sjefredaktør Stig Jakobsen sier at det er trist at Rocky nå gir seg.

Hvem som avløser Rocky i iTromsøs spalter er ennå ikke avgjort. Jakobsen sier at det vil være store sko å fylle.

– Det har vært en serie som har vært veldig nyskapende. Den har hatt et røffere språk og tøffere temaer, og har vært mer tilpasset en moderne tid en mange andre serier. Vi vil savne ham, sier han.

Martin Kellermann er ennå ikke sikker på hva han skal gjøre etter tegneserien.

I kjent Rocky-stil svarer han på spørsmålet fra Dagens Nyheter:

– Sannsynligvis blir jeg deprimert. Dette er en stor forandring, og jeg liker egentlig ikke store forandringer.

HAR GÅTT LEI: Rocky-tegner Martin Kellermann sier at han har gått lei av å tegne Rocky. Nå har han lyst til å gjøre noe annet. Foto: Thomas Olsson