– Kroppen sliter nok litt, men det gjør ikke sinnet, sier leder i komiteen, Eva Lockertsen.

Hun og Jack-Arne Giæver Nilsen har vært med i korps i mange år og er godt vant til å stå i flere timer.

– Tradisjonsbærende

– Etter mange år i korps er det ingen belastning, bare hygge, sier Nilsen.

17. mai-komiteen har ansvar for å tilrettelegge for programmet under nasjonaldagsfeiringen. Komiteen gjør dette frivillig og får ikke økonomisk godtgjørelse for innsatsen.

– Å gå i tog er kjempetrivelig og tradisjonsbærende, mener Nilsen.

Er perfeksjonist

Nilsen kan meddele at han går i tog fra klokken 7 om morgenen til klokken 18.30 på kvelden.

Før Speidertogets start klokken 7, tar han seg en runde rundt togruten for å se at alt er klart til den store dagen.

– Jeg er jo perfeksjonist. Jeg kjører ruten for å se at alt ser perfekt ut og at det ikke er noe som må fikses på. Hvis det er det, sier jeg fra til Bydrift slik at de kan lappe togruta. Jeg ønsker jo bare at feiringen blir så bra som mulig, sier Nilsen.

Frivillig arbeid: Komiteen tilrettelegger for at 17. mai-programmet går som det skal og deltar dessuten i alle togene. Fra venstre: Bente Holtan Openshow, Eva Lockertsen, Jack-Arne Giæver Nilsen, Gerd Bjørhovde, Tom Strøm, Christina Solheim Karstad, og Ingar Vassbotten.

Tidligere politifolk stiller opp

I år har komiteen egne vakter som skal bistå med oppstilling.

Vaktene skal bidra til å holde orden i den enorme folkemengden, men også hjelpe folk med å finne fram i skolegården før togene.

– Disse vaktene har tidligere jobbet for politiet og består blant annet av Hans Martin Moen og Sveinar Øvergård som har vært avdelingsledere. Det er viktig at vi har folk med erfaring, mener Nilsen.

Ordfører Kristin Røymo skal holde talen for dagen i år, sammen med en tegnspråktolk. Personer som bruker rullestol må gjerne stå fremst under talen, oppfordrer komiteen.

17. mai-komiteen har for øvrig ytterligere en oppfordring til alle på nasjonaldagen: Husk å være stille under talene som blir holdt av respekt for talerne!