Nå starter det nyetablerte samfunnsrådet arbeidet med å finne ut hva som er viktig for Nord-Norge. Innspillene er allerede mange, og spenner fra jernbane og idrettsanlegg til gründere og plastrydding.

– Fortsetter det i denne farten vil vi ha langt over 10.000 forslag når innspillfasen er over. Det sier seg selv at ikke alle vil få det som de vil, men for oss er det fantastisk å møte et så stort engasjement. Det gjør arbeidet for samfunnsrådet stort, og summen av alle innspillene gir et fantastisk innblikk i hva folk i Nord-Norge er opptatt av, sier Petter Høiseth, som i tillegg til å være konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge også er leder for samfunnsrådet, i en pressemelding.

Bredt sammensatt

Samfunnsrådet, som består av Roger Finjord (daglig leder Finnmark Fotballkrets), Kim Daniel Arthur (gründer/daglig leder Ekte), Maria Utsi (festspilldirektør Harstad), Iselin Marstrander (administrerende direktør Nordlandsforskning) og Moa Björnson (utviklingssjef Træna kommune), skal nå gå gjennom innspillene, for så å gi sine råd til hvilke strategiske områder det bør satses på framover.

– Vi er utrolig fornøyd med at disse personene har takket ja til å gjøre en særdeles viktig jobb for landsdelen. I tillegg til å være kloke, erfarne mennesker, har vi fått en fin spredning i geografi, bransje og kjønn. Det er viktig for oss, sier Høiseth.

God spredning

De nesten 7.000 innsendte forslagene spenner over mange tema: Alt fra idrett og kultur til næringsutvikling, ideelle organisasjoner og styrking av lokalsamfunnet.

– Det er utrolig spennende å få se hva de tusenvis av innspillene inneholder, hva folk i Nord-Norge sier og mener. Det er mange som har spennende tanker, og jeg er stolt og ydmyk over å få være med på arbeidet med å utvikle enda mer innhold i bankens visjon – For Nord-Norge, sier Roger Finjord.

På nettsidene samles det inn innspill helt fram til 31. mai. Over halvparten av utbyttet i banken går tilbake til Nord-Norge. Det endelige vedtaket av prioriterte områder gjøres av styret i SpareBank 1 Nord-Norge.

Her er noen av forslagene som har kommet inn, med sitater fra forslagene:

Idrett og idrettsanlegg

Sitat: Idrett, og idrettsanlegg, dette er grunnmuren i den nordnorske idrettssjela. Har vi gode fasiliteter, trenere og oppbakkende foreldre, så er det store muligheter til å beholde barn og ungdom i aktivitet i lang tid.

Kulturnæring, festivaler, kulturhus

Sitat: Kulturen er limet i samfunnet, det som binder oss sammen og er med å gi lokalsamfunn et løft og økt selvtillit: dette kan vi og dette skal vi få til! Kulturen involverer alle generasjonene og sveiser oss sammen.

Turstier, sherpatrapp, gapahuk, leirplasser

Sitat: Folkehelse er viktig. Et vedlikeholdt løypenett for både sommer og vinteraktiviteter er et godt lavterskeltilbud for alle. Her i ligger også et ønske om et SNN kan bidra til en oppgradering av lysløyper slik at de kan brukes av både fotgjengere/syklister og dem den er ment for, skiløperne, uten at det oppstår  konflikter.

Gründere, flere arbeidsplasser

Vi er avhengig av gründere i fremtiden. Det er mange ting man kunne gjort for å bidra, men jeg ønsker å foreslå å bistå til coworking spaces.

Jernbane

Gi oss jernbane fra Fauske/Narvik slik at også vi langt mot nord kan få samme tilbud som søringan. Gi dette som støtte til staten med forbehold at bygging igangsettes så snart som mulig. Dette er et stort ønske fra hele regionen i Nord.

Rydde søppel/plast

Miljøet er viktig. Hvis penger skal brukes bør det brukes på å redusere plast i naturen. Dette vet alle sammen, så hvorfor ikke bare gjøre noe med det, når dere kan?