17. mai nærmer seg med stormskritt og kanskje skal du, eller noen du kjenner ta med seg bunaden hjem for å feire nasjonaldagen. Da er det viktig å ta noen forholdsregler når det gjelder reising med bunaden, som for mange er det dyreste plagget man eier.

Ifølge Tryg Forsikrings statistikk forsvinner vel 300 bunader årlig, til en verdi av vel sju millioner kroner. Forsikringsselskapet skriver i en pressemelding at tusenvis av dyre bunader hvert år skades eller forsvinner på reise.

– Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har i tillegg gått i arv i generasjoner. Med vår beste reiseforsikring vil bunaden kunne være dekket med inntil 30.000 kroner hvis den sendes som ekspedert bagasje. Er verdien av bunaden høyere bør du vurdere å tegne egen bunadsforsikring. For noen hundrelapper vil bunaden da i tillegg være forsikret mot skader som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Typiske 17.mai-skader som ikke nødvendigvis dekkes av reise- eller innboforsikringen, sier Opedal i pressemeldingen.