Det er NRK som først omtalte saken. Torsdag skrev de at politiet opplevde å bli nedringt med støyklager på Kristi himmelfartsdag.

Loven om helligdager og helligdagsfred sier at det på helligdager fra klokken 00.00 til klokken 24.00, samt påske-, pinse- og julaften etter klokken 16.00, skal være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.

Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Forsettlige eller uaktsomme overtredelser på bestemmelser i disse paragrafene kan straffes med bøter.

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er på tide å fjerne denne loven, et forslag som fikk flertall på Venstres landsmøte i fjor.

– Jeg tror det er mange som føler at loven er utdatert. Men det er ikke regjeringens politikk. Venstre har i sitt program at vi skal avvikle loven om helligdager og helligdagsfred, men det fikk vi ikke gjennomslag for på Jeløy, sier kulturministeren til NRK, og fortsetter:

– Jeg tenker at folk bør ta hensyn alle dager, og at det ikke skal være slik at man ikke får klippet plenen på de dagene man har fri. Men man trenger ikke å starte opp gressklipperen på full guffe klokken syv om morgenen på en felles fridag.

Kun én klage i Troms

Ifølge NRK fikk Øst politidistrikt inn 20 henvendelser angående støy i løpet av torsdagen. Flere politidistrikt skal også ha meldt om stor pågang.

Troms politidistrikt melder imidlertid om ganske rolige forhold.

– Vi fikk en klage rundt klokken 13.00 om en mann som holdt på med en gravemaskin. Han fikk muntlig pålegg om å avslutte, sier operasjonsleder Eirik Kileng.

Utover det mottok politidistriktet kun en klage om en hund som sto og bjeffet på helligdagen.

– Vi får jo én og annen melding om støy på helligdager, men det er generelt sett ikke så mye av det, forklarer Kileng.

Skal behandles neste år

Stortinget vil i 2019 behandle en melding som går ut på erstatte dagens lovgivning med en mer helhetlig tros- og livssynspolitikk.

Da vil også religiøse fridager bli et naturlig tema, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for livssynssamfunn.

– Jul og påske er nok de fleste enige i at er nasjonale høytider. Men det går an å diskutere disse litt odde dagene som mange ikke husker hva går ut på, som Kristi himmelfartsdag, Andre pinsedag og Andre påskedag, sier hun til NRK.