Sykehusklovnene blir fast inventar på barneavdelingen ved UNN

Fra høsten av vil fem lokale sykehusklovner spre glede på barneavdelingen ved UNN. – Lek kan forebygge varige mén hos barna, sier lekterapeut ved UNN, Tove Smedsrød.

SPRER GLEDE: Sykehusklovnene består av profesjonelle skuespillere. Nå er de i gang med å koordinere opplegget med barneavdelingen ved UNN Tromsø. Her under et besøk forrige måned, der Vibeke Lie (foran) og Siv Elisabeth Øvsthus spredte glede for barn og voksne. Begge foto: Per-Christian Johansen/UNN 

.

nyheter

Sykehusklovnene er en organisasjon som tilsetter skuespillere for å leke klovn ved barneavdelinger på norske sykehus. I dag finnes tilbudet ved 15 sykehus.

Positive opplevelser

Fra høsten av skal fem klovner inn på barneavdelinga i Breivika én dag i uka for å glede barn som er innlagt på sykehuset.

Sykehusklovnene beskriver seg selv som en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Klovnene bidrar til positive opplevelser og pusterom for barn og unge i en ellers krevende livssituasjon, skriver de på egne nettsider.

LES OGSÅ: Slik skal UNN bli bedre på å håndtere allergier

– Kurses grundig

Fem lokale skuespillere fra Tromsø er for tiden under opplæring, og fra 2019 vil Tromsø-klovnene være klare. Foreløpig er det sykehusklovner fra Oslo som tar med seg klovneutstyret opp hit til UNN.

Kunstnerisk leder, Vibeke Lie, har vært flere ganger på barneavdelinga i Tromsø, og kan fortelle litt om opplæringen de fem skal få:

– Disse fortsetter opplæringen sammen med allerede etablerte klovner ved andre sykehus først. De kurses grundig og må også gjennom et praksisår før de er godkjente sykehusklovner, sier Vibeke Lie til UNNs Pingvinavisa.

SAMARBEID: Sykehusklovnene er opptatt av å spille på lag med barn, pårørende og ansatte. Vibeke Lie (t.v.) og Siv Elisabeth Øvsthus. 

 

Sykehusklovnene fikk sin start ved Ullevål sykehus i 2001 og har nå 30 spesialtrente sykehusklovner ved ulike sykehus rundt omkring i Norge. Organisasjonen skriver selv på nettsiden sin at de ikke kan gjøre noe med situasjonen til barnet på sykehus, men at de kan gjøre noe med opplevelsen av situasjonen.

– Noen liker ikke klovner

Tove Smedsrød er leketerapeut ved barneavdelingen i Breivika og samarbeider med resten av teamet som jobber med barn som er innlagt på sykehuset.

– En lekterapeut har leken i fokus, og den er jo barns naturlige uttrykksmåte. På sykehuset handler det om å forebygge varige mén hos barna, og da benytter vi oss gjerne av lek som er relatert til et sykehusopphold, for eksempel gjennom å leke bamsesykehus.

Prosjektet med sykehusklovnene har pågått i ett år og det utdannes nå fem klovner i Tromsø som vil gå inn i rollen som sykehusklovner om rundt ett års tid, hvis de klarer å kvalifisere seg.

– Det er likevel ikke hvem som helst som kan gjøre denne jobben. Du må ha evne til å lytte til barna, og være profesjonell nok til å skjønne når du skal trekke deg tilbake. Noen barn liker ikke klovner noe særlig, så man beveger seg i et følsomt område, forklarer Smedsrød.